Véget ért az uniós tagállamok naivitása a migrációs kérdésekben

Mission Lifeline
A tervezet szerint csak ott volna jogállamiság és demokrácia, ahol tárt karokkal várják a migránsokat.
Vágólapra másolva!
Fabrice Leggeri, az európai uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) igazgatója a CNews francia hírtelevíziónak hétfőn adott interjúban azt mondta, véget ért az uniós tagállamok naivitása menekültügyben.
Vágólapra másolva!

Szerinte az előző heti európai uniós csúcstalálkozó eredményei „tendenciaváltást és egy bizonyos fokú naivitás végét" jelentik migrációs kérdésekben.

Az uniós tagországok állam- és kormányfők pénteken véget ért brüsszeli találkozójukon a menekültpolitika szigorításáról állapodtak meg.

Leggeri szerint a tagállamok korábban mindenekelőtt az illegális bevándorlás humanitárius oldalát emelték ki, viszont figyelmen kívül hagyták, hogy

bűnözői csoportok az emberi nyomorúságot kihasználják, és Európát bizonyos értelemben erkölcsileg túszul ejtik.

A Frontex igazgatója ezzel összefüggésben azt is mondta, hogy az EU-tagállamok nem vállaltak egyoldalú kötelezettséget a tengeren vészhelyzetbe került migránsok kimentésére, arra minden ország köteles a Földközi-tenger mentén.

Forrás: MTI/EPA/Mission Lifeline/Felix Weiss

Az EU-tagországok vezetői múlt heti brüsszeli találkozójukon abban egyeztek meg, hogy az Európai Unió területén ellenőrzött menekültközpontok jöhetnének létre önkéntes alapon, és ezekben dolgoznák fel a szárazföldön és tengeren érkezett menedékkérők beadványait.

Sebastian Kurz, az EU Tanácsának soros elnökségét adó Ausztria kancellárja egy hétfői rádióinterjúban elutasította, hogy a migránsok menedékkérelmet nyújthassanak be Európában, mivel szerinte

ez egy őrületesen vonzó tényezőt jelentene számukra.

Eddig egyetlen EU-tagállam sem jelentkezett, amely helyet biztosítana ilyen befogadóközpontoknak.

Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság lehetségesnek tartja, hogy tárgyalásokat folytasson Líbiával, Malival, Nigerrel és Nigériával az uniós területen kívül létrehozandó menekültközpontokról.

Eddig Marokkó, Albánia, Tunézia és Egyiptom világosan elutasította, hogy területükön ilyen befogadóközpontokat kialakítsanak.