Olaszországban is bűncselekménynek számít az illegális migráció támogatása

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
LAMPEDUSA, ITALY - SEPTEMBER 02: Refugees and migrants wait to transfer from a overcrowded small wooden boat to an Irish War Ship after being assisted and prepaired with life vests and drinking water by search and rescue crew members form German NGO Sea-Eye about 46 nautical miles (nm) into Libyan initiated restriced area on September 2, 2017. The security situation for SAR NGOs such as Sey-Eye has deteriorated graviered after the so called Libyan Cost Guard has expand their search and rescue territory from 12nm to 72nm. At the same time, the numer of rescued people from distress by NGOs has been declined because of this fact. (Picture:Christian Marquardt) (Photo by Christian Marquardt/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az illegális bevándorlás és annak segítése Olaszországban is bűncselekmény. A „civil” szervezetek hajóinak tevékenységét ez alapján kell megítélni – közölte Ambrogio Cartosio, a szicíliai Termini Imerese városának főügyésze.
Vágólapra másolva!

Termini Imerese az Afrikából Európába tartó migráció régi célállomásának számít, ahová az utóbbi években szinte precedens nélküli módon magas volt az oda érkező migránsok száma.

Ezzel kapcsolatosan a város főügyésze, Ambrogio Cartosio azt mondta az M1 Híradójának adott exkluzív interjújában, hogy:

Afrikai migránsok a Földközi-tengeren Forrás: AFP/NurPhoto/Christian Marquardt

A szicíliai ügyészségek

egyre több figyelmet fordítanak a Földközi-tengeri úgynevezett „mentési műveletekre”.

Cartosio tudatta, hogy fontos különbséget tenni mentés és mentés között.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy elsüllyedt hajóról mentik meg az embereket, hogy ne fulladjanak vízbe, vagy pedig

egy nyugodt vizeket evező hajóról átveszik a migránsokat egy másik hajó fedélzetére.

Abban az esetben, ha ezeket az embereket úgy szállították egy hajó fedélzetére, hogy közben összejátszottak azokkal, akik az afrikai partokon törvénytelenül hasznot húztak ebből az utakból, akkor

az – a főügyész véleménye szerint – szigorú jogi értelemben nem mentés, hanem bűnrészesség.

Embercsempész vagy emberkereskedő?

Szorosan vett szakmai, jogi értelemben, amikor a migrációban embercsempészekről beszélünk,

Mindezt pénzért cserébe.

A migrációnak ezt a típusát, amely illegális megy végbe, gyakran súlyos erőszakos cselekmények kísérik, mivel sok esetben a migránsok testét sebek, zúzódások borítják, és arról számolna be, hogy ezeket a sérüléseket a börtönközpontokban szerzik, az embercsempészek bántalmazása által – közölte a főügyész.

Cartosio szerint

ezek a személyek az olasz jogszabályok értelmében bűncselekményt követnek el az esetek egy részében illegális bevándorlás és annak pártolása címén.

Emberkereskedelemmel vádolhatók azok, akik tényleges embert adnak el, máskor prostitúcióra való kényszerítésben bűnösek, illetve számtalan más bűncselekményben.

Szoros jogi értelemben ezt érthetjük emberkereskedő alatt, bár a sajtó lazábban szokott fogalmazni – véli a főügyész.

Ambrogio Cartosio a gumicsónakok és hajók kapcsán elmondta: több lehetőség is van arra, hogy mi történt a megüresedett hajókkal, csónakokkal.

Volt eset, amikor a gumicsónak magától visszajut a líbiai partokra a hullámok sodrásától.

Máskor az embercsempészek a migránsokat elviszik az NGO-hajókig, és azután ugyanezzel a vízi járművel visszatérnek a partra.

Elmondható tehát, hogy tényleges és többször megismétlődő megállapodás létezik a migránsokat szállító embercsempészekkel.

Ez jelentős bizonyítéknak számít az illegális bevándorlás bűncselekményének pártolásában

– hangsúlyozta a főügyész.

Gátlás nélküli, kíméletlen szervezetek az embercsempészek

A főügyész szerint az embercsempész szervezetek egyetlen vezérérdeke az anyagi haszonszerzés, a pénz.

Erőszakot alkalmaznak, tisztességtelenül üzletelnek, és minden eszközzel a pénzszerzésre törekszenek.

Cartosio egyértelműnek tartja,

Nemzetek feletti szinten kellene szembeszállni Európában az embercsempészés jelenségének felszámolására – fűzte hozzá.

Az észak-afrikai embercsempészek és az olasz szervezett bűnözés közötti kapcsolatról úgy vélekedik, hogy: számos eset felszínre került, amikor

Véleménye alapján érdekazonosság köti őket össze:

az észak-afrikai embercsempészek keresnek rajta, hogy a migránsokat Szicíliába juttatják egyes bűnszervezeteknek.

Szicíliában elsősorban a maffiának szintén anyagi érdeke fűződik a befogadóközpontok működtetéséhez, a minden egyes migráns után fizetett állami juttatások révén – tette hozzá Ambrogio Cartosio, Termini Imerese főügyésze.