Az Egyesült Államok 11 amerikait szállított el Kínából "akusztikus támadás" miatt

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok 11 amerikait szállított el Kínából az úgynevezett "akusztikus támadások" miatt - írta online oldalán a The New York Times.
Vágólapra másolva!

A lap forrásainak tájékoztatása szerint nyolc amerikai az Egyesült Államok kantoni, egy a sanghaji konzulátusáról, és kettő a pekingi nagykövetségről tért vissza Kínából. Mindannyian orvosi vizsgálaton esnek át az Egyesült Államokban.

Az újság közölte, hogy a szóban forgó amerikaiaknál

ugyanazokat a tüneteket állapították meg, mint amelyekkel az Egyesült Államok havannai nagykövetségén tavaly megbetegedett diplomaták

és családtagjaik küszködnek: fejfájás, szédülés, hallásvesztés, enyhébb agykárosodás, kognitív zavarok.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábban közölte, hogy a külügyminisztériumban - más tárcák szakembereivel közösen -

munkacsoportot hoztak létre a külföldön történt rejtélyes megbetegedések kivizsgálására.

A tárcavezető hangsúlyozta: még nem sikerült megállapítani a tünetek okát.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön arról számolt be, hogy Pompeo telefonon beszélt kínai partnerével, Vang Jivel. Ennek során szó esett arról, hogy együttműködnek az "akusztikus támadások" feltárásában.

A pekingi kormány ezt megelőzően hangoztatta, hogy nem bukkantak olyan jelekre, amelyek alátámasztanák az amerikai panaszokat. Felajánlotta, hogy kész alávetni szűrésnek a Pekingben vagy máshol dolgozó amerikaiakat, ha ezt kérik.

Az Egyesült Államoknak Csengtuban, Kantonban, Pekingben Sanghajban, Senjangban és Vuhanban van képviselete Kínában.