Az egyértelmű hozzájárulás nélküli szex mostantól nemi erőszak Svédországban

2018.07.01. 15:50

Svédországban hatályba lépett az az új törvény, amely szerint ezentúl nemi erőszaknak minősül minden olyan szexuális érintkezés, amelyhez az egyik fél nem adta egyértelmű hozzájárulását.

Korábban írtunk arról, hogy az egekben van a nemi erőszakok száma Svédországban, döntő többségében migránsok az elkövetők.

A skandináv országban a szexuális zaklatást elszenvedett nők #MeToo kampánya inspirálta a törvényhozókat, hogy módosítsák az eddigi jogszabályokat. Mindeddig jogilag csak az minősült nemi erőszaknak, amikor a szexuális érintkezést erőszak kísérte vagy kényszerítés alatt jött létre.

"Nincsen semmiféle olyan elvárás, hogy formálisan ki kellene mondani az igent, vagy meg kellene nyomni a megfelelő gombot egy applikációban. A szexuális érintkezéshez való beleegyezést egyszerűen jelzi a fizikai reakció is" - mondta a jogszabály kidolgozásában részt vevő Anna Hannell bíró a TT svéd hírügynökségnek. Hozzátette: az új törvényt alkalmazó bíróságoknak különös figyelmet kell majd fordítaniuk arra, hogy a vitatott helyzetekben szóban elhangzott-e beleegyezés, illetve gesztusokkal vagy bármilyen egyéb módon észlelhető volt-e a felek hozzájárulása a szexuális érintkezéshez.
A törvényt májusban fogadta el a szociáldemokrata-zöld többségű parlament.
A #MeToo kampány megváltoztatta az emberek hozzáállását, és világossá tette, hogy a szexuális zaklatás mennyire elterjedt jelenség - hívta fel a figyelmet Ida Östensson, a Make Equal nevű alapítvány vezetője, aki már 2013 óta küzdött egy ilyen törvény elfogadásáért.
Svédországban tavaly ősszel több mint 10 ezer nő emelte fel a hangját és kampányolt a szexuális zaklatások ellen. A legfrissebb statisztikák szerint 2017-ben több mint 7 ezer esetben tettek feljelentést nemi erőszak miatt, ami 10 százalékkal több az előző évinél.