Áradnak a folyók, mentik az embereket Székelyföldön - videó

Vágólapra másolva!
Árvíz pusztít Romániában, ahol az ország középső és keleti részén két napja szinte megszakítás nélkül esik az eső. A térségben lakóházakat és utakat öntött el a hegy- és dombvidéken lezúduló ár, több mint kétszáz embert kilakoltattak szombaton.
Vágólapra másolva!

A Keleti- és Déli-Kárpátokban eredő valamennyi folyóra árvízvédelmi riasztást adott ki a vízügyi szolgálat. A legsúlyosabb helyzet a Kárpát-kanyar külső ívén fekvő moldvai megyékben és a Székelyföldön alakult ki.

Háromszéken, a Feketeügy mellékfolyójának, a Tatrangnak a torkolatvidékére a legmagasabb, vörös árvízriasztást adtak ki, és elrendelték százharminc ember kilakoltatását Bélmezőről és Kökösbácstelekről.

Bodzaforduló térségében öt település villanyáram nélkül maradt, miután az árvíz miatt elővigyázatosságból meg kellett szakítani az energiaszolgáltatást.

Vörös riasztást adtak ki a csángó vidéket átszelő Tatros folyó Hargita és Bákó megyei szakaszaira is.

A katasztrófavédelem a Neamt megyei Farcasa településen is megkezdte az árvíz által fenyegetett térségben lakó 135 ember kimenekítését,

de azok többsége megtagadta az evakuálást, miután elállt az eső.
A burkolatot ellepő víz miatt egyes szakaszokon járhatatlanná vált öt főút. A Székelyföldön szünetel a közlekedés a Borszéket a moldvai Karácsonkővel összekötő főúton, illetve a Csíkkozmást Kézdivásárhellyel összekötő főúton Kászonújfalu térségében, ahol

félméteres víz áll az úton.

Az áradás miatt akadozik a közlekedés a Hargita megyében Csíkszentmihály térségében is.
Carmen Dan belügyminiszter az árvízvédelmi operatív törzs szombati ülésén beszámolt arról, hogy országszerte több mint 15 ezer ember és a minisztérium több mint 7300 járműve és munkagépe vesz részt a védekezésben.

A meteorológiai intézet további zivatarokra figyelmeztet, a Keleti és a Déli Kárpátok térségének magasabban fekvő területein a havazás sem kizárt.

Szombat estig narancssárga riasztás van érvényben a hegyvidéken és Moldva északi megyéiben, ahol a csapadék mennyisége helyenként várhatóan meghaladhatja a 40 milliméter négyzetméterenként.