Több mint kétszáz kereszténnyel végeztek muszlimok Nigériában

2018.06.27. 13:37

A muszlim vallású nomádok kegyetlensége a Boko Haram dzsihadista szervezettel vetekszik. 

Simon Lalong, Plateau állam kormányzója szerint aggasztó, hogy a pásztorok fejlett lőfegyverek birtokában támadtak a földművesekre. Lalong szerint erre a fenyegetésre az államnak olyan szintű választ kell adnia, mint ahogy a Boko Haram dzsihadista szervezet ellen lép fel.

A fulani fegyveresek szombaton éjfél előtt támadtak a keresztényekre, egyszerre több faluban, ezért a helyi hatóságok este hattól reggel hatig kijárási tilalmat rendeltek el.

Az ország északi részét sújtó aszály miatt a nomádok marhacsordáikkal Nigéria délebbi térségeibe vándorolnak. Ez viszont gyakran összecsapásokhoz vezet a helyi keresztény földművesekkel. Az év eleje óta több mint 200 ember esett áldozatul.

Közép-Nigéria több kevert etnikumú és felekezetileg megosztott térségében törnek ki időnként véres harcok. Plateau vezetésének mindeddig sikerült viszonylag békés helyzetet fenntartania. 

A konfliktus évtizedek óta tart. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) nevű agytröszt tavaly arra figyelmeztetett, hogy a kiújuló harcok legalább annyira veszélyessé válhatnak, mint a Boko Haram felkelése az ország északnyugati felében.