Merkel kancellári tisztségébe kerülhet, ha nem változtat a liberális migrációs politikáján

MERKEL, Angela; POROSENKO, Petro
Angela Merkel német kancellár
Vágólapra másolva!
Egyes források szerint, amennyiben nem sikerült megegyeznie a német kancellárnak a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU), akkor bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be ellene. Ebben az esetben a CDU (Kereszténydemokrata Unió) és a CSU frakciószövetsége is szakadhat. Berlinben Merkel liberális migrációs politikája miatt kormányválság fenyeget.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo azt már megírta, teljesen elmérgesedett Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, CSU elnök vitája arról, hogy a migránsok közül kit engedhetnek be Németországba, és kit nem.

A belügyminiszter közölte, hogy

A konfliktus következtében a parlament alsóházának (Bundestag) a csütörtöki ülését megszakították.

Horst Seehofer Forrás: MTI/EPA-DPA/Marc Müller

Seehofer szerint

meg kell tagadni a belépést a német határon a migránsok bizonyos csoportjaitól,

elsősorban azoktól, akiket más tagállamokban már nyilvántartásba vettek, vagy esetleg ott el is kezdődött a menedékjogi eljárásuk.

A bajorok javaslata alapján

azokat sem engednék be Németországba, akiket ugyan nem vettek nyilvántartásba más EU-s országokban, de nincsenek érvényes és hiteles papírjaik.

Továbbá azok sem mehetnének vissza Németországba, akiknek a menedékjogi kérelmét már elutasították, de ennek ellenére mégis vissza akarnak térni, elsősorban a bőkezű szociális rendszer miatt.

Merkel ellenzi a bajor javaslatot, szerinte

A kancellár kijelentette, hogy a Seehofer-terv gyakorlatba ültetése megterhelné migrációnak leginkább kitett déli tagállamokat, Olaszországot és Görögországot, amelyek már lassan három éve nem képesek megbirkózni a kihívással.

A mostani rendszer viszont a német menekültügyi ellátást terheli meg nagyon,

mert a déli tagállamokba érkező migránsok túlnyomó többsége nem akar ott maradni, hanem tovább szeretne menni Németországba.

Angela Merkel Forrás: MTI/EPA/Omer Messinger

Merkel véleménye szerint egyelőre nem kell alapjaiban változtatni a migrációs válság kitörésekor, azaz 2015-ben bevezetett német gyakorlaton, miszerint

mindenkit beengednek az országba, ha a határon azt mondja, hogy menedéket akar kérni, függetlenül attól, hogy vannak-e papírjai, és regisztrálták-e más tagállamban vagy sem.

Mondani sem kell, hogy ez rendkívül sok visszaélésre ad lehetőséget, elég csak a legutóbbi brémai botrányra gondolni, ahol a velejéig korrupt és átláthatatlanul működő menekültügyi hivatal legalább 1200 olyan migránsnak adott menedékjogot, aki nem jogosult rá.

Ráadásul az elhibázott régi gyakorlat miatt

egyre több észak-afrikai, iráni és pakisztáni migráns hazudja magát szírnek, annak érdekében, hogy menedékjogot kapjon.

A kancellár úgy látja, hogy egyoldalú, nemzeti intézkedések helyett uniós szintű szabályozás keretében kétoldalú megállapodásokat kell kötni a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamokkal azoknak a menedékkérőknek a visszafogadásáról, akiknek regisztrációja már megtörtént, illetve akiknek menedékjogi eljárása már megkezdődött az adott tagállamban, de mégsem akarnak ott maradni, hanem továbbutaznának Németországba.

A kancellár reményei szerint a megállapodásokat meg lehet kötni a következő két héten és a június 28-án kezdődő EU-csúcson.

A CSU elutasította Angela Merkel javaslatát.

Markus Söder bajor miniszterelnök ezt félmegoldásnak nevezte.

Szerinte

Alexander Dobrindt bajor Bundestag-képviselő, aki a CDU-CSU pártszövetség frakcióján belül a CSU csoportot vezeti, azt mondta, hogy 100%-ban támogatják Horst Seehofer javaslatait

Alexander Dobrindt Forrás: MTI/EPA/Lukas Barth

Dobrindt kifejtette, hétfőn Münchenben a bajor kereszténydemokraták ülést tartanak, amelynek keretén belül megerősítik, hogy

A bajor politikus szerint, ha ez megtörténik, akkor

a német belügyminiszter utasíthatja Merkel belegyezése nélkül is a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséget a müncheni álláspontnak megfelelő szigorítások bevezetésére.

A brüsszeli Európai Biztosság által működtetett EurActiv című lap információi alapján ez egyértelműen azt jelentené, hogy a CSU ultimátumot adna a kancellárnak, ami előrevetítené a CDU-CSU pártszövetség szakadását.

Ebben az esetben viszont a koalíció jövője is veszélybe kerülne és

kormányválság alakulna ki Berlinben.

Mindez azért, mert

Merkel nem hajlandó gyökeres változtatásokat végrehajtani a liberális migrációs politikájában.

A Bild című német lap ennél is tovább megy, értesüléseik szerint,

Seehofer a migráció kérdésében fennálló vitáját már régóta rendezni akarja a kancellárral és ennek most jött el az ideje.

Migránsok Forrás: AFP/Anadolu Agency/Ales Beno

Ez nem független attól, hogy októberben, Bajorországban tartomány parlamenti (Landtag) választások lesznek, és

„hála" Merkel migránsbarát politikájának már ott is nagyon megerősödött a bevándorlásellenes, radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD).

A CSU számára presztízskérdés, hogy meglegyen az abszolút többsége a müncheni Landtag-ban.

A keresztényszociális párt a legutóbbi felmérés alapján 41%-on áll, míg az AfD 14%-ot kapna, ami

igencsak kétségessé teheti az abszolút többséget.

Ráadásképpen 2019 májusában európai parlamenti választások is következnek.

Horst Seehofer az utóbbi időszakban egyre inkább a bevándorlásellenes magyar, osztrák és olasz kormányokat tekinti partnereinek

a berlini, úgymond, szövetségesei helyett.

Ez a tény alapvető változásokhoz vezethet a német belpolitikában.