A migránsok szétrobbantják Merkel pártszövetségét

SEEHOFER, Horst
Seeon, 2018. január 4. Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke pártja szövetségi parlamenti képviselőinek háromnapos tanácskozásán a bajorországi Seeon kolostorban 2018. január 4-én. (MTI/EPA/Lukas Barth)
Vágólapra másolva!
Teljesen elmérgesedett Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter vitája arról, hogy a migránsok közül kit engedhetnek be Németországba, és kit nem. A belügyminiszter közölte, hogy akár a kancellárral szemben is kész végrehajtani a tervét, ami lényegesen csökkentené az országra nehezedő nyomást. A parlament ülését is megszakították.  
Vágólapra másolva!

Elmérgesedett Angela Merkel német kancellár és belügyminisztere, Horst Seehofer vitája a menekültügyi szabályozásról, az egyre súlyosabb konfliktus miatt megszakították a szövetségi parlament (Bundestag) ülését, és sajtóértesülések szerint a belügyminiszter kilátásba helyezte, hogy a kormányfő hozzájárulása nélkül valósítja meg terveit.

Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szerint

meg kell tagadni a belépést a határon menedékkérők bizonyos csoportjaitól,

elsősorban azoktól, akiket máshol már nyilvántartásba vettek, vagy elkezdték menedékjogi eljárásukat.

Horst Seehofer belügyminiszter Merkel ellenében is végigviszi a tervét Forrás: MTI/EPA/Lukas Barth

Angela Merkel, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke ezt ellenzi, szerinte egyoldalú, nemzeti intézkedések helyett EU-s szintű szabályozást kell kidolgozni.

A vita miatt megszakították a Bundestag ülését és a pártszövetség közös frakciójának tagjai külön-külön kezdtek tanácskozni. Horst Seehofer a CSU-s képviselők megbeszélésén jelezte, hogy

készen áll terveit miniszteri utasítás formájában, a kancellár támogatása nélkül átültetni a gyakorlatba,

ha megkapja ehhez pártja elnökségének támogatását a testület hétfői ülésén.

"Nem sok hiányzik a szakításhoz"

A bajor tartományi párt Bundestag-képviselőinek tanácskozáson vendégként részt vesz Markus Söder bajor miniszterelnök, aki ugyancsak sajtóértesülések szerint hangoztatta, hogy

elkezdődött a "végjáték" a testvérpártok menekültügyi vitájában.

Az Augsburger Allgemeine című bajor lap szerint az is szóba került, hogy meg kell fontolni a frakciószövetség felmondását. "Nem sok hiányzik a szakításhoz" - mondta a lapnak a tanácskozás egyik résztvevője.

Markus Söder bajor kormányfő szerint elkezdődött a végjáték Forrás: Origo

Alexander Dobrindt, a CSU-s képviselők vezetője a rendkívüli értekezlet előtt tett nyilatkozatában kiemelte, hogy nem lehet tovább halogatni a menekültügyi rendszer megújítását. A CSU ugyan támogatja a törekvéseket az európai uniós szintű megoldásért, de úgy látja, hogy ez a közös megoldás nem érhető el rövid távon, "cselekedni viszont most kell".

A közös frakció nagyobbik, CDU-s részének tanácskozásáról kiszivárgott információk szerint

Angela Merkel támogatást és két hét türelmet kért képviselőtársaitól.

Kiemelte, hogy a június 28-án kezdődő EU-csúcson kell kiharcolni a közös, európai válaszokat a nemzetközi migráció kérdéseire, és kétoldalú megoldásokat kell kötni a menedékkérők visszafogadásáról azokkal a tagállamokkal, amelyekben a Németországba érkező menedékkérők beléptek az EU területére.

Merkel kompromisszumot akart

Előzőleg – német hírportálok szerint – Merkel kompromisszumot ajánlott belügyminiszterének, Horst Seehofernek a menekültügyi szabályozás körüli vitában. Merkel szerda késő este két és fél órán keresztül tárgyalt a belügyminiszterrel. Merkel azt javasolta, hogy

Németország egy európai uniós szabályozás keretei között kössön kétoldalú megállapodásokat a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamokkal

azoknak a menedékkérőknek a visszafogadásáról, akiknek menedékjogi eljárása már megkezdődött az adott tagállamban, de mégsem akarnak ott maradni, hanem továbbutaznak Németországba.

Elmérgesedett Merkel és Seehofer vitája Forrás: AFP/Christof Stache

Ezzel ellenkező irányú tervei voltak Seehofernek: a menekültügyi reformcsomagjában, úgynevezett mestertervében az előzetesen ismertté vált részletek szerint az áll, hogy meg kell tagadni a belépést a máshol már regisztrált menedékkérőktől, az iratok nélkül érkezőktől és azoktól, akinek menedékjogi kérelmét már elutasították Németországban, mégis vissza akarnak térni.