Még nem biztos, hogy lesz amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó

CIA Director Mike Pompeo Commemorates 75th Anniversary Of Founding of OSS GettyImageRank2 POLITICS
Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint sikerült haladást elérni New Yorkban a Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt Központi Bizottsága alelnökével tartott megbeszéléseken, de még nem biztos, hogy lesz amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó.
Vágólapra másolva!

Az amerikai diplomácia vezetője a magas rangú észak-koreai tisztségviselővel tartott megbeszélései után rövid sajtóértekezletet tartott, amelyen leszögezte, hogy

Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter Forrás: AFP/2017 Getty Images/Win Mcnamee

Pompeo hangsúlyozta, hogy az elmúlt 72 órában "nagyszerű haladást" sikerült elérni, és a megbeszélések Észak-Koreával jó irányban mutatnak.

Ugyanakkor - újságírói kérdésre válaszolva - azt is mondta:

még korántsem biztos, hogy megtartják a csúcstalálkozót.

Véleménye alapján egy leendő amerikai-észak-koreai megállapodás megkötéséhez "merész vezetői képességekre" van szükség Kim Dzsongun részéről.

Szerinte még sok a munka egy ilyen megállapodás megkötéséig.

Komplikáltnak és régmúltra visszanyúlónak nevezte az észak-koreai problémát, amelynek megoldásához szerinte hosszú időre van szükség.

- jelentette ki Pompeo.

Az amerikai elnök tisztában van azzal, hogy milyen nehéz probléma az atomfegyver-mentesítés, s az Egyesült Államoknak meg kell győznie Phenjant arról, amit Trump az észak-koreai biztonság garantálásáról mondott - szögezte le.

A nyilvánosság előtt nem kívánja megvitatni egy Észak-Koreával kötendő megállapodás tartalmát

- tette hozzá.

A külügyminiszter bejelentette:

A sajtótájékoztatón jelen volt Kim Jong Csol is, ám ő nem értékelte a megbeszéléseket, és kérdésekre sem válaszolt.

Kim Jong Csol - aki korábban az észak-koreai hírszerzés vezetője volt - szerdán délután, Pekingből érkezett New Yorkba ahol szerdán este egy manhattani étteremben folytatott megbeszélést Mike Pompeóval.

Ma két alkalommal is tanácskoztak, a tervezettnél jóval hosszabb ideig.

Donald Trump elnök délelőtt a Washingtonhoz közeli Andrews légitámaszponton - ahonnan Texasba repült - újságíróknak azt mondta: