Felszámolták végre a migránsok legnagyobb párizsi sátortáborát

megkezdték a párizsi migráns sátortáborok felszámolását
French anti-riot CRS police officers escort migrants and refugees during the evacuation of the Millenaire makeshift camp along the Canal de Saint-Denis near Porte de la Villette, northern Paris on May 30, 2018. More than a thousand migrants and refugees were evacuated on early May 30, 2018 from a makeshift camp that had been set up for several weeks along the Canal. / AFP PHOTO / GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
Felszámolta a francia rendőrség Párizsban a migránsok legnagyobb sátortáborát, ahol mintegy 1700-an éltek. Az illegális bevándorlókat huszonnégy befogadóhelyre, elsősorban sportközpontokba szállították el.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt három évben ez volt a 35. kiürítési akció a francia fővárosban.

A Párizs északi részén,

a Saint Denis-csatorna partján táborozó - elsősorban Szudánból, Szomáliából és Eritreából érkezett - migránsokat reggel 6 óra előtt kezdték elszállítani

a városszerte mintegy huszonnégy helyen kialakított átmeneti szállásokra, ahol az embereket hatósági vizsgálatoknak is alávetik - közölte Gérard Collomb belügyminiszter.

A migránsok elmennek a Millenium néven ismert illegálisan létesített sátortáborból Forrás: AFP/Gerard Julien

A fővárosi önkormányzat szerint 8 órára befejeződött a táborhely kiürítése, ahonnan

1024 embert, 937 férfit és 87 nőt, illetve gyereket vittek el, köztük 15 kísérő nélkülit, aki magát kiskorúnak vallotta.

Buszokkal szállítják el a migránsokat Forrás: AFP/Gerard Julien

A francia fővárosban további két nagy tábor létezik még:

a Szent Márton-csatorna partján mintegy 800 afgán él, s a párizsi körgyűrű északi részén, a Porte de la Chapelle metrómegállónál pedig további 3-400.

Michel Cadot párizsi prefektus ígéretet tett arra, hogy

A kormányzat és a szocialista városvezetés között hetek óta vita folyik arról, hogy kinek a hatáskörébe tartozik a migránsok ellátása.

Migránsok a tábor körül Forrás: AFP/Gerard Julien

A belügyminisztérium nemrég arra szólította fel a várost, hogy tegye meg a szükséges jogi lépéseket a táborok felszámolásának kezdeményezésére, és ez esetben a rendőrség el tud járni.

Anne Hidalgo főpolgármester válaszában ezt elutasította, és arra emlékeztetett, hogy

a 2015-ös menekültválság kezdete óta több mint harminc táborkiürítést rendelt el a prefektúra Párizsban

anélkül, hogy a városvezetés feljelentést tett volna.

A legjelentősebb 2016 novemberében volt, akkor egyszerre 4 ezer embert vittek el.

Az illegális bevándorlók már rengeteg problémát okoztak a párizsiaknak, legutóbb azért fújták le a „Grand Paris” nevű tíz kilométeres futamot, mert

A sátortábor a Saint Denis-csatornánál Forrás: AFP/Gerard Julien

Ahogy az Origo azt már megírta, a Kommunista Párt kezdeményezésére a francia királyok volt vadászterületét, Párizs legnagyobb parkjának, a Bois de Boulogne-nak egy részét át fogják alakítani migránstáborrá, a migránspárti főpolgármester beleegyezésével.