Moszkva és Minszk aggódik a NATO aktivitása miatt

Vágólapra másolva!
Oroszországot és Fehéroroszországot aggasztja a NATO baltikumi és lengyelországi aktivitása - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter keddi minszki sajtótájékoztatóján, miután Aljakszandr Lukasenka elnökkel és Uladzimir Makej külügyminiszterrel tárgyalt.
Vágólapra másolva!

– A katonai infrastruktúra egyoldalú fejlesztése, a katonai erőnek és eszközöknek a határaink közelében való egyoldalú telepítése destruktív lépések, amelyek

és az európai biztonsági térség széttöredezéséhez vezetnek – mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva és Minszk egyenrangú és kölcsönösen előnyös viszonyra törekszik mind az Európai Unióval, mind a NATO-val.

Nincs találkozó, amíg a Steinmeier-képlet nem kerül papírra

Ukrajnáról szólva Lavrov kizárta annak lehetőségét, hogy a válság rendezésére létrehozott „normandiai négyek” - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország - között külügyminiszteri szintű találkozó jöjjön létre, amíg a négy ország elnökeinek korábbi utasításait nem hajtják végre, és az úgynevezett Steinmeier-képlet „nem kerül papírra”.

A Frank-Walter Steinmeier német elnökről, volt külügyminiszterről elnevezett forgatókönyv javaslatot tartalmaz arra, hogy mikor vezessék be az önkormányzat különleges rendjét a délnyugat-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye egyes területein. Eszerint az autonómiát ideiglenesen az ott tartandó választások napján, állandó alapon pedig azt követően vezetnék be, hogy az EBESZ kihirdeti a választások eredményét.

Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy

és hogy azt mind a kapcsolattartó csoportban, mind pedig a „normandiai négyek” vezetői elfogadták, ám az ukrán fél a képletet nem hajlandó hivatalos dokumentumokban rögzíteni.

Ruszofób nyugati logika

Az orosz diplomácia vezetője hangot adott azon álláspontjának, miszerint Hollandia és Ausztrália fölöslegesen törekszik kártérítést követelni Oroszországtól a 2014-ben a délkelet-ukrajnai szakadár területek felett lelőtt malajziai utasszállító repülőgépért, mert a nyomozás még nem zárult le.

Lavrov szerint a holland és ausztrál „ultimatív” álláspont a Szkripal-ügyben képviselt „ruszofób” nyugati logikára emlékeztet, amely

bizonyítékok nélkül vádolta meg vétkességgel Oroszországot.

Az orosz külügyminiszter kifogásolta, hogy a malajziai utasszállító pusztulásának körülményeit vizsgáló testület figyelmen kívül hagyta azokat a bizonyítékokat, amelyeket Moszkva bocsátott a rendelkezésére.