A német uniós biztos lemondását követelik az olaszok

OETTINGER, Günther
Brüsszel, 2018. május 23. Günther Oettinger, az Európai Bizottság uniós költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős tagja az Európai Unió 2019-es költségvetési tervezetéről tartott brüsszeli sajtóértekezleten 2018. május 23-án. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Velős véleményt mondott az olaszországi helyzetről Günther Oettinger uniós költségvetési biztos.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, Olaszországban igen furcsa helyzet állt elő. Hiába győztek ugyanis elsöprő erővel a bevándorlásellenes erők, Sergio Mattarella baloldali államfő azonban — kvázi saját önkényének megfelelően — elgáncsolta a kormányalakítást - írja a 888.hu.

Mattarellának egészen pontosan Paolo Savona gazdaságiminiszter-jelölttel akadt problémája, – mivel Savona túlságosan euroszkeptikus álláspontot képvisel – így megakadályozza a jelölését. Erre pedig

Giuseppe Conte, a választásokon győztes Öt Csillag Mozgalom és a Liga miniszterelnök-jelöltje bejelentette visszalépését, és hogy nem kíván kormányfő lenni.

Günther Oettinger Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az olaszországi helyzetet pedig most Günther Oettinger uniós költségvetési biztos is kommentálta, méghozzá elég erősen.

– ezzel sikerült kommentálnia az eseményeket.

A bejegyzésre Nigel Farage brit politikus is reagált Twitteren, aki undorítónak nevezte a megjegyzést, hozzátéve, hogy ezzel csak növelik az olaszok euroszkepticizmusát. A mondat egyébként egy interjúból származik, amit a Deutsche Welle készített a biztossal, de még a publikálása előtt kikerült Twitterre egy beharangozó, a fenti idézettel. Később a lap azt mondta, nem szó szerinti idézet volt, de Oettinger lényegében tényleg ezt mondta.

Nem sokkal ezután az Öt Csillag Mozgalom kiadott egy közleményt, amelyben felszólítják Jean-Claude Junckert, hogy határolódjon el Oettinger mondataitól.

„Junckernek kötelessége megvédeni a demokráciát, és minden állampolgár választáshoz való jogát.

– áll az olasz párt közleményében.

Mivel Juncker demokráciafelfogása eddig is igen érdekes volt, ezért az talán nem meglepő, hogy a botrányos kijelentésre eddig nem reagált. Ezt Donald Tusk tette meg helyette Twitteren, aki a következőkkel kommentálta az esetet:

„Azt kérem minden EU-s intézménytől, hogy tartsák tiszteletben a választók akaratát. Nekünk szolgálnunk kell őket, nem pedig kioktatnunk.”