Pár óra alatt több mint ezer migráns érkezett Olaszországba

Vágólapra másolva!
Az utóbbi napokban mintegy kétezer migránst mentett ki a Földközi-tengerről az olasz parti őrség.
Vágólapra másolva!

Az olasz haditengerészet parti őrsége azt mondta, hogy órákon belül 1100 migráns szállt partra Szicíliában. A spanyol tengeri mentők pedig 408 embermigránst mentettek ki a hétvégén. Három kisebb hajót még keresnek, amiken sok migráns van - írja a 888.hu.

Spanyolország a migránsok harmadik legfőbb célpontja, Olaszország és Görögország után.

A migránsok Marokkóból vágnak neki a tengernek, hogy elkerüljék a káoszba fulladt Líbiát, ahol 15 migránst lőttek agyon helyi banditák, amikor elszöktek a fogságukból. Az Orvosok Határok Nélkül nevű humanitárius szervezet szerint mintegy 100 migráns tört ki egy magánbörtönből múlt szerdán Bani Valid városban.

Közülük 15-en meghaltak az üldözés közben, 25 embert lőtt sérülésekkel pedig kórházban ápolnak.

Két év alatt körülbelül 114 civil szervezet és 7356 önkéntes vett részt a migránsokkal kapcsolatos akciókban Leszbosz szigetén. Nemcsak a mentésben segítettek, de ruhát, élelmet és jogi segítséget is nyújtottak nekik, illetve tanácsokkal is ellátták őket, hogyan folytassák útjukat. Ezeknek a civil szervezeteknek a tevékenységét sem Olaszország, sem Spanyolország, sem pedig Görögország nem tudja ellenőrizni – írja a 888.hu.

A balkáni útvonalon egyre erősödik a nyomás, csak idén mintegy 3500 migráns lépett Bosznia-Hercegovina területére. Ez háromszorosa a tavaly regisztráltak számának.

A szerb Blic napilap szerint a Balkánon áthaladó migránsok nemzetiségi összetétele is eltér a három évvel ezelőtti hullámban érkezőkétől. Míg korábban főként szíriai bevándorlókról lehetett hallani, most a legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból, Törökországból, Algériából, Líbiából és Marokkóból érkeznek.