Brazíliában bevetették a hadsereget a sztrájkolók úttorlaszainak felszámolására

Vágólapra másolva!
A brazil kormány pénteken utasítást adott a hadseregnek a dízeláremelés miatt öt napja sztrájkoló kamionsofőrök által emelt úttorlaszok felszámolására.
Vágólapra másolva!

Joaquim Silva e Luna védelmi miniszter gyors bevetést ígért. Mint mondta,

a hadsereg gyorsan, koordináltan és erőteljesen fog fellépni, hogy a kritikus térségekben ismét helyreálljon a közlekedés.

Michel Temer brazil elnök korábban engedélyezte a hadsereg bevetését az úttorlaszok felszámolására, ha a kamionsofőrök nem vetnek véget akciójuknak.

A kormány csütörtök este megállapodott ugyan több szakszervezettel, hogy két hétre beszüntetik a tiltakozó akciót.

Előzőleg a kormány megígérte, hogy eltörli a dízelre kiszabott egyik adót, támogatni és stabilizálni fogja a dízelárakat,

ami idén akár 5 milliárd reálos (373 milliárd forint) többletkiadást okozhat a költségvetésben. Habár a sztrájkot kezdeményező, állítása szerint mintegy 600 ezer teherautósofőrt tömörítő Abcam szakmai szövetség nem volt az aláírók között, felszólította tagságát biztonsági megfontolásokból a torlaszok eltávolítására.

A megállapodás ellenére pénteken a legtöbb szövetségi államban még álltak az úttorlaszok.

Temer Brazíliavárosban elmondott pénteki televíziós üzenetében közölte, hogy

Hozzátette, hogy a kormány elfogadja a követeléseket, de a kamionsofőrök radikális kisebbsége folytatja az országok főközlekedési útvonalainak eltorlaszolását. Megerősítette, hogy felhatalmazta a hadsereget és az autópálya-rendőrséget, hogy szükség esetén erővel tisztítsák meg az utakat.

Sao Paulo város polgármestere rendkívüli állapotot vezetett be.

Az intézkedés lehetővé teszi egyebek mellett a töltőállomásokon tárolt üzemanyag elkobzását.

A dízeláremelés miatt indított országos tiltakozás miatt valóságos káosz alakult ki az országban, ahol gyakorlatilag nincs vasúti közlekedés és az áruszállítás 60 százaléka közúton történik: a sztrájkoló kamionsofőrök létfontosságú útvonalakon, így az olajfinomítókhoz, a benzinkutak többségéhez vezető utakon alakítottak ki torlaszokat. Pénteken már

több repülőjáratot - közöttük két nemzetközi járatot - is törölni kellett Brazíliaváros repülőterén, mert kimerültek a kerozinkészletek.

Több vidéki repülőtéren is válságos volt helyzet. Latin-Amerika legnagyobb gazdaságának több ágazata bénult meg az üzemanyaghiány miatt.

A dízel a kőolaj világpiaci árának emelkedése és a Petrobras állami kőolajipari vállalatnak a nemzetközi árfolyamokhoz alkalmazkodó új árpolitikája miatt drágult meg jelentősen Brazíliában.