Donald Trump: Folytatódnak a tárgyalások Észak-Koreával

diplomacy Horizontal
(FILES) This combination of file photos created on March 9, 2018 shows US President Donald Trump speaking during a retreat with Republican lawmakers at Camp David in Thurmont, Maryland on January 6, 2018 (L) and North Korean leader Kim Jong-Un delivering a statement in Pyongyang in a photo taken on September 21, 2017 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 22, 2017. US President Donald Trump agreed on March 8, 2018 to a historic first meeting with North Korean leader Kim Jong Un in a stunning development in America's high-stakes nuclear standoff with North Korea. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS AND AFP PHOTO / - AND Saul LOEB / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
Vágólapra másolva!
Folynak a megbeszélések Washington és Phenjan között – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök pénteken újságíróknak.
Vágólapra másolva!

„Majd meglátjuk, mi történik, még a június 12. is lehetséges, mi meg akarjuk tartani” – fogalmazott, utalva arra, hogy a csúcstalálkozót akár az eredeti időpontban is megtarthatják Szingapúrban.

Reggel Trump Twitter-üzenetben üdvözölte Phenjan tárgyalási készségét, és egy nappal azt követően, hogy levélben lemondta a csúcstalálkozót, azt írta:„"bármikor, bármilyen módon” készen áll a tárgyalásokra.

„Nagyon jó hír a meleg hangú és építő közlemény Észak-Koreából” - utalt a Phenjanból érkező békülékeny üzenetekre, majd hozzátette: „hamarosan meglátjuk, hová vezet ez, remélhetőleg hosszú és tartós felvirágzáshoz és békéhez.”

Forrás: AFP/-

Odaszúrt a demokrata párti politikusoknak is, akik azzal vádolták meg, hogy alá akarja ásni a tárgyalásokat: „A demokraták teljesen nyilvánvalóan ellenünk szurkolnak az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások ügyében.”

Pénteken reggel Kim Kje Gvan, Észak-Korea első külügyminiszter-helyettese közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: Phenjan „időt és lehetőséget akar adni” az Egyesült Államoknak a tárgyalások újragondolására. Észak-Korea „részrehajlás nélkül és eltökélten” azon van, hogy „minden tőle telhetőt megtegyen” a Koreai-félsziget békéje és stabilitása érdekében.

Donald Trump csütörtökön Kim Dzsongunhoz címzett, elemzők által feltűnően udvariasnak minősített levélben mondta le a június 12-re tervezett csúcstalálkozót. De a levélben is és pár órával később a Fehér Házban elmondott beszédében is jelezte, hogy nyitott a tárgyalások felújítására és a csúcstalálkozó megtartására.