Kilőhetőek a Wyomingban kószáló grizzlyk

grizzly
Vágólapra másolva!
A szomszédos Idaho állam példáját követve, a wyomingi vadvédelmi hatóságok is engedélyt adtak rá, hogy 43 év elteltével idén újra lehessen grizzly medvére vadászni az állam területén.
Vágólapra másolva!

A szerdai döntés értelmében a helyi vadászok 22 állatot lőhetnek ki a szeptember 1-jével kezdődő vadászszezonban. A wyomingi hatóságok bejelentését követően az őslakosok elítélték a tervezett vadászatot, amely bizonyos területeken és meghatározott körülmények között a csalihasználatot is engedélyezi a vadászok számára. Az állam illetékesei szerint a meghirdetett vadászat nem fogja jelentősen csökkenteni a helyi grizzlypopulációt.

Korlátozott szezon

Két héttel ezelőtt az idahói hal- és vadügyekért felelős bizottság hirdetett korlátozott vadászszezont az állam keleti részére, ahol mindössze

egyetlen vadásznak lesz lehetősége egyetlen hím állat kilövésére

a szeptember 1-jétől november 15-ig tartó időszakban. A szezon előtt sorsolással választják ki, melyik helyi vadász ragadhat fegyvert. Csalit vagy vadászkutyát tilos lesz használni a ragadozó elejtéséhez.

Az amerikai Yellowstone Nemzeti Park Wyoming, Montana és Idaho állam egyes részeit is magába foglaló kiterjedt régiójában élő grizzlymedvék szövetségi védelme tavaly nyáron szűnt meg, miután az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat közölte, hogy a régió megnövekedett populációja

nincs többé veszélyben.

Az államok dönthetnek

A szolgálat Montana, Idaho és Wyoming államokra ruházta át a döntés jogát az állatokról, ami azt jelenti, hogy lehetőségük van korlátozott keretek között, a parkon kívül szervezett vadászatokat indítani, amennyiben a régió medvepopulációja nem esik 600 egyed alá. A Yellowstone régiójában tavaly 718 példányra növekedett a grizzlypopuláció. A Yellowstone parkon belül továbbra is tilos a medvevadászat.
Wyominggal és Idahóval ellentétben, Montana idén nem tart grizzlyvadászatot, hogy hosszú távon biztosítani tudja a medvepopuláció növekedését.

Képünk illusztráció Forrás: Origo

Az amerikai belügyminisztérium mindeközben természetvédő csoportokkal és amerikai őslakosokkal folytat jogi csatározást, akik a yellowstone-i medvék szövetségi szintű védettségének visszaállítását követelik, hangsúlyozva, hogy a klímaváltozás és az orvvadászat továbbra is fenyegetést jelent az állatokra.

1975 óta volt védett

Alaszka kivételével a kontinentális Egyesült Államok egész területén a veszélyeztetett fajok törvényének védelme alá kerültek a grizzlyk 1975-ben, amikor már csak 136 példány élt a Yellowstone parkban és környékén. A grizzlyket akkoriban vadászták és gyakran estek csapdák, mérgezések áldozatául, így a faj a kihalás szélére került, holott egykor mintegy 100 ezer példány élt szerte Észak-Amerikában. Az állatok száma az 1850-es években kezdett zuhanni, ma már eredeti életterüknek csak mintegy két százalékán fordulnak elő.