Továbbra is nagy a terrorizmus veszélye Németországban

Horizontal
The president of the German Federal Criminal Police Office (BKA) Holger Muench looks on during a press conference on the occasion of the visit of German Interior Minister of the counter-terrorism center (GTAZ) in Berlin on April 12, 2018. / AFP PHOTO / MICHELE TANTUSSI
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam gyengülésének ellenére továbbra is nagy a terrortámadások veszélye Németországban. A lakosság aggodalma ellenére viszont a terrorveszélyes emberek nagy része vagy elhagyta az országot, vagy börtönben van.
Vágólapra másolva!

Holger Münch, a német szövetségi bűnügyi hivatal vezetője a Bildnak adott interjújában arról beszélt, hogy az Iszlám Állam már majdnem minden területét elveszítette a Közel-Keleten, de ezek ellenére sok szélsőséges odautazik harcolni érte.

Ők nemcsak a fegyverekhez és a robbanószerekhez értenek, hanem

az Iszlám Állam agresszív propagandája változatlanul arra biztatja őket, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támadjanak meg polgári, úgynevezett puha célpontokat.

Azonban a rendőri szervek nyomásgyakorlása révén már kevésbé képesek olyan összetettebb támadásokra, mint a 2015 novemberében Párizsban, vagy a 2016 márciusában Brüsszelben történt merényletek – mondta Münch.

Holger Münch Forrás: AFP/Michele Tantussi

Több mint ezer olyan terroristát tartanak számon, akik a Közel-Keletre menekültek,

de csak nagyjából egyharmaduk tért vissza Németországba, 170-en pedig vagy meghaltak az ottani harcokban, vagy fogságba estek.

A BKA vezetője hangsúlyozta, hogy érthető a lakosság aggodalma, de az egyéni, szubjektív biztonságérzet és a valóságos statisztikai adatok között nagy eltérés lehet.

A mintegy 760 terrorveszélyes személy közül nagyjából 400 tartózkodik Németországban, bő egyharmaduk börtönben van.

A hatóságok legfőbb napirendi pontja továbbra is a terrorizmus elleni harc, jelenleg is csaknem ezer büntetőeljárást folytatnak szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatban.