Részlegesen felrobbant egy második világháborús bomba Drezdában

Dresden, bomba
22 May 2018, Germany, Dresden: Red police tape bars people from entering the danger zone around a WW2 aircraft bomb that was found on the corner of Loebtauer Strasse and Werner Strasse. The bomb is to be defused in the early morning hours on Wednesday. Photo: Tino Plunert/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Egy második világháborúból származó bombát találtak a szászországi Drezda főpályaudvarának a közelében. A bomba hatástalanítása félresikerült, a robbanószerkezet pedig részben felrobbant, emiatt a helyszínen tűz ütött ki. A robbanásban senki nem sérült meg, mivel a hatóságok előtte evakuáltak több mint 9 ezer helyi lakost.
Vágólapra másolva!

A 250 kilogrammos bombát még kedden találták egy építkezésen Drezda Löbtau nevű városrészében - közölte a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A robbanás helyszíne Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tino Plunert

A környéket lezárták és kiürítették,

több mint 9000 lakosnak kellett már a második éjszakát rokonoknál, barátoknál vagy a drezdai nemzetközi vásár két csarnokában kialakított szükségszállásokon töltenie.

A hatástalanítással először szerdán napközben próbálkoztak, de a kísérletet le kellett állítani, mert a tűzszerészek megállapították, hogy a bomba a vártnál veszélyesebb. Ezért szigetelőanyagot helyeztek el körülötte, és elhatározták, hogy a gyújtószerkezetet egy távirányított robbantással távolítják el.

Ezt a műveletet szerda éjjel elvégezték, de

a szigetelőanyag lángra kapott, és a bomba egy része felrobbant.

A robbanásban és a tűzben nem sérült meg senki.

Az MDR beszámolója szerint a helyszínt ma reggel is füst borította, és

a részleges robbanás betemette a bombát, így nem tudni, hogy mennyi robbanóanyag van még benne.

A területet egyelőre nem lehet megközelíteni, a hatóságok délelőtt döntenek arról, hogy miként folytassák a munkát. Várhatóan a levegőből, drónnal mérik fel a helyszínt.

Az eset miatt a légi közlekedést is felfüggesztették, a drezdai repülőtéren egyelőre nem fogadnak és nem indítanak járatokat.

Szászország tartományi fővárosban gyakorlatilag mindennapos, hogy második világháborús bombát találnak,

mert az angolszász szövetségesek légitámadásokkal szinte teljesen lerombolták az egyik legszebb német városként számontartott települést.

A háború utolsó szakaszában,

1945. február 13-án és 14-én három hullámban bombázták az Elba menti Firenzének is nevezett Drezdát,

a számos történész szerint értelmetlen, katonai, stratégiai előnyt nem eredményező támadásoknak nagyjából 25 ezer polgári áldozata volt, többségük megégett vagy megfulladt a gyújtóbombák keltette tűzviharokban.