Trump lemondta a Kim Dzsongunnal való találkozót

Kim Dzsongun és Donald Trump
Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök talán Mongóliában ül majd tárgyalóasztalhoz legkorábban május végén.
Vágólapra másolva!
Mégsem találkozik Donald Trump és Kim Dzsongun. Az amerikai elnök hivatalos levélben mondta le a szingapúri csúcsot többek között az észak-koreai vezető ellenséges viselkedésére hivatkozva, de reméli, később meg tudnak egyezni – írja a Fox News.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök és az észak-koreai diktátor június 12-én találkozott volna Szingapúrban.

– írta Trump a Kim Dzsongunnak küldött hivatalos levelében, amelyet a Fehér Ház tett közzé Twitteren.

„Úgy éreztem, csodálatos párbeszéd kezdődött meg közöttünk, és végül is egyedül a párbeszéd az, ami számít”. Kifejezve készségét egy későbbi találkozóra, Trump megköszönte az amerikai foglyok szabadon bocsátását, amelyet „csodaszép gesztusnak” nevezett.

„Ha megváltoztatja véleményét e nagyon fontos találkozóra vonatkozóan, kérem, ne habozzék hívni vagy írni. A világ, és különösen Észak-Korea nagyszerű lehetőséget veszített el a tartós békére, a felvirágzásra és a jólétre. Ez az elszalasztott lehetőség igazán szomorú pillanat a történelemben” – zárta sorait az amerikai elnök.

Kim Dzsongun és Donald Trump Forrás: AFP

Donald Trump és Kim Dzsongun találkozója lett volna az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista rezsim vezetőjével.

Egész héten nőtt a feszültség a két ország között

Trump már kedden jelezte, hogy elmaradhat a találkozó, mielőtt Mun Dzsein dél-koreai államfővel tárgyalt.

Később Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán elmondta, hogy az elmúlt napok kapcsolatfelvételi kísérletei, amelyek a szingapúri csúcstalálkozó előkészítését szolgálták volna, sikertelenek voltak,

Phenjanból ugyanis egyetlenegyszer sem érkezett válasz.

Utalt az észak-koreai külügyi tárca egyik miniszterhelyettese, Cso Szonhui egyik nyilatkozatára is, amelyben azt hangoztatta, hogy „teljes egészében az Egyesült Államok döntésétől és viselkedésétől függ, hogy találkozunk-e, akár egy konferenciateremben, akár egy nukleáris összeütközés során.”

A nyilatkozatot a KCNA észak-koreai állami hírügynökség tette közzé, amelyben Mike Pence amerikai alelnököt „politikai fajankónak” minősítette, utalva Pence hétfői, a Fox televízióban elhangzott interjújára, amelyet „zabolátlannak” és „arcátlannak” nevezett.

Mike Pence a kifogásolt interjúban arról beszélt, hogy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval szóba került az úgynevezett „Líbia-modell” is, vagyis, ha Kim Dzsongun nem köt megállapodást az Egyesült Államokkal, akkor a helyzet úgy végződhet, mint Líbiában. A riporternő kérdésére, hogy ez vajon értékelhető-e fenyegetésként, az amerikai alelnök megerősítette, hogy igen. „Ez több mint tény” – fogalmazott Pence.

Amerikai elemzők az észak-koreai rendszerváltoztatásra irányuló nyílt fenyegetésként értékelték Pence kijelentéseit, mivel

Észak-Korea hosszú időn keresztül Líbiát hozta fel indoklásként arra, hogy miért is van szüksége atomfegyverekre.

Kevesebb mint egy évtizeddel azt követően ugyanis, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető feladta nukleáris ambícióit, a NATO-támogatta erők segítségével kiütötték a hatalomból és meggyilkolták.

Trump: Folytatjuk a maximális nyomásgyakorlást

Donald Trump újságíróknak is megismételte, hogy a legutóbbi észak-koreai nyilatkozat miatt döntött a csúcstalálkozó lemondása mellett. Észak-Koreára és az egész világra nézve kedvezőtlen fordulatnak nevezte a találkozó elmaradását, és közölte: miután egyeztetett James Mattis védelmi miniszterrel és az Egyesült Államok szövetségeseivel, az amerikai haderő készenlétben van, arra az esetre, ha Észak-Korea vakmerő és felelőtlen cselekedetet követne el.

– fogalmazott.

Mindemellett reméli, hogy valamikor később mégis megtartják a csúcstalálkozót, és Kim Dzsongun azt teszi majd, ami a legjobb az észak-koreai népnek. Az észak- és a dél-koreai nép megérdemli, hogy harmóniában éljen egymás mellett, de ez csakis akkor lesz lehetséges, ha megszűnik a nukleáris fenyegetettség.

Donald Trump a sajtótájékoztatón Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo