Kampányt indítottak a vezetés közbeni mobilozás ellen

baleset, Ceglédbercel
Vágólapra másolva!
A kilenc halálos áldozatot követelő ceglédbérceli baleset miatt a román hatóságok kampányt indítottak a vezetés közbeni telefonhasználat ellen.
Vágólapra másolva!

A kedd esti balesetben egy román rendszámú kisbusz frontálisan ütközött egy homokot szállító teherautóval,

és mind a kilenc utasa meghalt.

Később kiderült, hogy a kisbusz sofőrje vezetés közben élőben bejelentkezett Facebookon, egyik rokona ezért végig is nézte a balesetet.

A kisbusz roncsai Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A román belügyminisztérium arra kéri az embereket, hogy szóljanak rá az autóbuszok, trolibuszok, villamosok vagy taxik sofőrjeire, ha azt látják, hogy vezetés közben mobiloznak. Ha pedig a vezető a felszólítást követően sem teszi félre a telefont, azonnal jelentsék a segélyhívószámon.

– áll a felhívásban, amelyet a ceglédberceli baleset fotójával illusztráltak.

A román rendőrség szintén erre hivatkozva buzdított annak a petíciónak az aláírására, amelyet az Observator lappal és az Observator tévével közösen indított.

A Stop a volán mellőli élő Facebook-közvetítésekre! Lájkold az életet! című petíció arra hívja fel a figyelmet, hogy az élő közvetítés elvonja a sofőr figyelmét a forgalomról, és ezért több baleset is történik:

Arra is biztatják a felhasználókat, hogy ha sofőrök élő közvetítést látják, jelentsék a Facebooknak az erre szolgáló gombra kattintva.

A petíció szerint Romániában naponta átlagosan öten halnak meg autóbalesetekben.