A válság elől Brazíliába menekülnek a venezuelaiak

2018.05.23. 05:00

Több mint 48 ezer venezuelai kért menedéket eddig Brazíliában a hazájukban kirobbant gazdasági válság kezdete óta - közölte a legnagyobb latin-amerikai ország kormánya kedden.

A hatóságok szerint a 2017-es év eleje óta mintegy száztízezer ember lépte át a brazil-venezuelai határt, közülük hatvanezren más országba utaztak tovább. Brazíliában 48 646 ember kért menedéket. Csupán 527 embert szállították át a Venezuelával szomszédos Roraima szövetségi államból Brazília más területére.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, miután több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. Az ország parlamentjének adatai szerint 2017-ben az infláció meghaladta a 2600 százalékot, idén pedig - egyes előrejelzések szerint - elérheti az 1400 százalékot.

Segélyosztás egy ideiglenes menekülttáborban Boa VistábanForrás: AFP/Mauro Pimentel

A rendkívül nehéz gazdasági helyzet arra készteti a lakosságot, hogy külföldön találjon megélhetést. Az elmúlt hónapokban több ezren a Venezuelával szomszédos Brazília Roraima szövetségi államába utaztak, ahol menedéket kértek. Tavaly decemberben a venezuelai menekültek hirtelen megemelkedett száma miatt rendkívüli helyzetet hirdettek a régióban. Február elején négy brazil miniszter is felkereste a szövetségi államot, hogy felmérje a kialakult helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK