Muktada asz-Szadr pártszövetsége nyerte az iraki választásokat

parties Horizontal Iraq's powerful Shiite cleric Moqtada al-Sadr addresses the media with a giant photo of Jerusalem's Dome of the Rock mosque in the background in the shrine city of Najaf in central Iraq on December 7, 2017 to denounce US President Donal
Muktada asz-Szadr
Vágólapra másolva!
Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok asz-Szajrún nevű pártszövetsége nyerte a május 12-én tartott iraki parlamenti választásokat - derült ki a hivatalos végeredményekből, amelyeket szombatra virradóra tett közzé a választási bizottság.
Vágólapra másolva!

Ez a pártszövetség 54-et szerzett a 329 helyből álló parlamentben. Muktada asz-Szadr az egyetlen síita iraki politikus, aki kampányában bírálta mind az Egyesült Államokat, mind Iránt, s ez gyümölcsöző taktikának bizonyult.

Muktada asz-Szadr Forrás: AFP/Haidar Hamdani

A nagyhatalmú síita paramilitáris erőkhöz szorosan kötődő Fatah szövetség került a második helyre, 47 mandátumot birtokol majd a törvényhozásban. E szövetség élén Hádi al-Amiri egykori közlekedési miniszter áll, aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcokban az Irán által támogatott félkatonai csoportok egyik magas rangú parancsnoka volt. Harmadik helyre került a Haider al-Abádi leköszönő kormányfő által vezetett Győzelem Szövetség, amely 42 parlamenti helyet hódított meg magának. A kurd autonóm területen a Maszúd Barzani vezette Kurdisztáni Demokrata Párt 25, a Kurd Hazafias Szövetség (PUK), pedig 18 parlamenti helyet szerzett.

Nem lehet kormányfő

A 44 éves Szadr nem lehet kormányfő, mert nem jelöltette magát, de a mostani győzelme lehetővé teszi számára, hogy ő jelölhessen miniszterelnököt. Ez azonban még nem elég ahhoz, hogy valóban a jelöltje legyen a kormányfő, ahhoz más pártok támogatása is szükséges. Kedden már meg is kezdte az új kormány megalakítására irányuló egyezkedéseket, hiszen az akkori részeredményekből tudni lehetett, hogy diadalt aratott.

Kiszámíthatatlannak tartják

Szadr Irak 2003-as amerikai megszállása előtt szinte ismeretlen politikus volt Irakban, de gyorsan a felszabadításból lett megszállással szembeni ellenállás jelképévé vált. Ő volt az első, aki síita milíciát szervezet az amerikai erők ellen, és két felkelést is indított ellenük. Emiatt akkor milíciáját, a "Mehdi hadseregét" Irak biztonsága legnagyobb kockázatának tekintették az amerikaiak. A bagdadi kormány és Washington mindig kiszámíthatatlan, önfejű politikusnak tartotta.