Felmentették a brüsszeli gyémántrablókat

Vágólapra másolva!
Bizonyíték hiányában felmentette az öt évvel ezelőtti, több tízmillió eurós brüsszeli gyémántrablás vádlottjait csütörtökön az illetékes belga bíróság.
Vágólapra másolva!

A tettesek 2013 februárjában két autóval átszakították a brüsszeli nemzetközi repülőtér biztonsági kerítését, majd megtámadták azt a járművet, amelyből éppen pakolták át a drágakövet a Swiss svájci légitársaság Zürichbe tartó gépébe. A rablók nem használták fegyvereiket, és a mindössze öt percig tartó támadást követően azonnal elhagyták a helyszínt.

A zsákmány értéke szakértők szerint meghaladja a 37 millió eurót (mintegy 12 milliárd forintot).

A sajtó által az "évszázad rablásának" nevezett bűncselekménnyel összefüggésben a hatóságok sokakat őrizetbe vettek Belgiumban, Franciaországban és Svájcban, vádat azonban végül "csak" húsz ember ellen emeltek.

Az ügyben eljáró belga bíróság a jelen lévő tizenkilenc vádlottat elegendő bizonyíték hiányában felmentette, a fővádlott esetében azonban határozatlan időre elnapolták a tárgyalást, miután ő nem tudott megjelenni, mert egy másik bűncselekmény miatt éppen börtönbüntetését tölti Franciaországban.

A törvényszék elrendelte az eljárás során lefoglalt tárgyak visszaszolgáltatását, illetve a zárolt bankszámlák feloldását.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség még fellebbezhet.

Az óraműpontossággal elkövetett rablást annak idején sokan az Ocean's Elevenhez hasonlították.

A nyers és csiszolt gyémánt Antwerpenből származott, és Zürichbe szállították volna. A belga város a világ nyersgyémánt-kereskedelmének első számú központja.