Fertőtlenítőszereket és kötszereket vitt a Gázai övezetbe az izraeli hadsereg

Vágólapra másolva!
Nyolc teherautónyi segélycsomagot vittek az övezetbe, ahol az izraeli katonák határon át leadott lövései hétfőn közel 60 tüntető palesztin halálát okozták.
Vágólapra másolva!

A szállítmányben egyebek között fertőtlenítőszerek, kötszerek és fizikoterápiás eszközök voltak. A tervek szerint később üzemanyagot is osztanak majd. A segélyre azért volt szükség, mert a kórházak nem képesek megfelelően ellátni az izraeli katonák által előző nap megsebesített több száz embert.

A Gázai övezetben a hétfői nap eseményei követelték a legtöbb áldozatot Izrael és a területet uraló Hamász 2014-ben vívott legutóbbi háborúja óta.

A több tucat halott mellett 2700 palesztin sebesült meg.

A Hamász több tízezer gázai palesztint mozgósított a hetek óta tartó határ menti tüntetések újabb fordulójára, hogy tiltakozzanak az övezetet sújtó blokád ellen - amelyet Izrael és Egyiptom vezetett be az iszlamista Hamász 2007-es gázai hatalomátvétele után -, valamint az ellen, hogy az Egyesült Államok átköltöztette nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az izraeli hadsereg által alkalmazott, sokak szerint aránytalan fegyveres erőszakot világszerte bírálták.

Izrael ugyanakkor azzal érvelt, hogy a határát védelmezi, a Hamászt pedig azzal vádolta, hogy támadásokat tervezett Izrael területe ellen.