Véres hétfő Izraelben - megnyílt az amerikai nagykövetség

Hán Junisz, 2018. május 14. Sebesült palesztin tüntetőt visznek hordágyon a Gázai övezet izraeli határkerítésénél, Hán Junisz város közelében 2018. május 14-én. Eddig tizenhat tüntetőt lőttek le izraeli katonák a határnál kirobbant összecsapásokban, a sebesültek száma ötszáz fölé emelkedett. Ezen a napon, Izrael Állam megalapításának 70. évfordulóján nyílik meg a Tel-Avivből Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség, amivel az Egyesült Államok kifejezésre juttatja, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. (MTI/AP/Adel Hana)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitotta izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ezzel is jelezve, hogy számára az Izrael fővárosa. Hétfő délelőtt emiatt palesztin tüntetők és izraeli katonák csaptak össze a Gázai övezet határán. Már többtucatnyian meghaltak a véres harcban, a sebesültek száma pedig meghaladja az ezret.
Vágólapra másolva!

Hétfő reggel kezdődtek az összecsapások a Gázai övezet határán.

Mintegy 50 ezer tüntető gyűlt össze a határon.

Ennek oka, hogy ma az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet,

hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Ivanka Trump, Donald Trump amerikai elnök lánya és tanácsadója a Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség megnyitóünnepségén Arnona városrészben 2018. május 14-én Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

A megnyitóra videóüzenetet küldött Donald Trump amerikai elnök, és ebben leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin-békemegállapodás elérése érdekében.

Jared Kushner, aki egyben Trump közel-keleti főtanácsadója, a megnyitón kijelentette, hogy az Egyesült Államok megmutatta: a világ bízhat abban, hogy megnyitják a nagykövetséget Jeruzsálemben.

A palesztin területeken tüntetéseket tartottak a nagykövetség átköltöztetése miatt. A Gázai övezet határán a palesztin tüntetők izraeli katonákkal csaptak össze, és palesztin források szerint legalább 41 tüntető meghalt és több száz megsebesült.

Miután a fegyveresek a tömegben lőttek, gumiabroncsokat gyújtottak fel, hogy a sűrű füstben elrejtőzzenek. A tüntetők a felvételek tanúsága szerint leginkább kövekkel, szikladarabokkal dobálják a katonákat.

The Times of Israel szerint eddig

legalább 43 ember halt meg a véres összecsapásban.

Az izraeli katonák azt mondták, hogy mindenképpen megakadályozzák, hogy a tüntetők átlépjék a határt.

Sebesült palesztin tüntetőt visznek hordágyon a Gázai övezet izraeli határkerítésénél, Hán Junisz város közelében 2018. május 14-én. Forrás: MTI/AP/Adel Hana

A gázai Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint 45 palesztint öltek meg, és több mint 500 sebesült meg a zavargásokban. Más portálok 41 halottról és legalább ezer sérültről írnak.

Hán Junisz, 2018. május 14. Forrás: MTI/AP/Adel Hana

Eddig ez volt a legvéresebb nap Gázában, amióta az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet

március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli blokád ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve.

Betlehem, 2018. május 14. Forrás: MTI/AP/Madzsdi Mohamed

Hétfőn az izraeli haderő röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael váltig állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot.

Betlehem, 2018. május 14. Forrás: MTI/AP/Madzsdi Mohamed

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat szerint a Hamász egyik tagjának kihallgatásakor kiderült, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen

civilek ezreit küldi a kerítéshez,és miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe.

Hán Junisz, 2018. május 14. Forrás: MTI/AP/Adel Hana

Az izraeli hadsereg szerint mintegy 50 ezer gázai gyűlt össze a határ 12 különböző helyén.