Netanjahu: Az önvédelem vezérli Izraelt

Vágólapra másolva!
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, az önvédelem vezérelte Izraelt a Gázai övezet határán végrehajtott műveletei során.
Vágólapra másolva!

„Minden országnak kötelessége megvédeni a határait" - írta Netanjahu a Twitteren, miután a hétfői tömegtüntetéseken több tucat palesztin meghalt a térségben az izraeli katonákkal történt összecsapásokban.

„A Hamász terrorszervezet kinyilvánított szándéka elpusztítani Izraelt, és emberek ezreit küldi a határhoz, hogy áttörjék a határkerítést céljuk elérése érdekében. Továbbra is határozottan fogunk fellépni, hogy megvédjük a szuverenitásunkat és a polgárainkat" - fogalmazott az izraeli kormányfő.

A nap folyamán mintegy 40 ezer palesztin tiltakozott az enklávét Izraeltől elválasztó kerítés mellett. A tüntetők gumiabroncsokat égettek, és parittyákból köveket lőttek az izraeli katonák felé, akik könnygázzal és éles lőszerrel válaszoltak a palesztinok kerítésmegközelítésre tett kísérleteire.
A palesztin enklávé egészségügyi hatóságainak legfrissebb összesítése szerint a Gázai övezet határán zajló összecsapásokban 52 palesztin vesztette életét, s több mint kétezren megsebesültek. A közlemény szerint 1204-en kaptak lőtt sebet, közülük 116-nak súlyos vagy kritikus az állapota, míg további 1200 embert más sérülésekkel, egyebek mellett belélegzett könnygáz miatt kezelnek.