Svédországban is lesznek adatok a migráció és a bűnözés közti kapcsolatról

migránsok Svédországban
Refugee's register their names as they arrive to Stockholm central mosque on October 15, 2015 after many hours bus journey from the southern city of Malmo. Since September, Islamic Relief Sweden welcomes newly arrived refugees at the Stockholm central mosque for one or two nights before they seek asylum in Sweden or travel further to Norway or Finland. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Eddig nem tüntették fel a hivatalos bűnügyi statisztikákban a bevándorló háttérrel rendelkező elemeket Svédországban. Most a választás közeledtével ez is változik – írja a 888.
Vágólapra másolva!

A bűnügyi statisztikával foglalkozó svéd kormányügynökség bejelentette a héten: a közelmúltbeli politikai klíma megkövetelte tőlük, hogy adatokat szolgáltassanak a migráció és a bűnözés közti kapcsolatról.

A svéd állam politikailag korrekt megfontolásokból eddig semmiféle hivatalos adatot nem vezetett arról, hogy a migránsok milyen mértékben rontják a bűnözési statisztikákat.

Ha a közéletben mégis kezdett teret nyerni a migrációkritikus álláspont, cenzúráztak. Így tettek a Lexbase nevű keresővel is, amely egyike volt azon kevés platformoknak, ahol a svédországi bűnözők etnikai származását még feltüntették.

Ezt aztán 2017 decemberében megszüntették.

Migránsok Svédországban Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az ügynökség már korábban is vizsgálta, hogy a külföldi származású és a svéd bűnözők száma hogyan aránylik egymáshoz, azonban a legutóbbi ilyen kutatást több mint tíz évvel ezelőtt adták ki. Álláspontjuk szerint „ez nem az ő feladatuk", és erre nem kaptak megbízást sem a svéd kormánytól, sem a bíróságtól.

Svédországban is megfigyelhető azonban az a tendencia, ami sokkal nagyobb mértékben Brüsszelt és az Európai Uniót is jellemzi: az elit elvesztette kapcsolatát a valósággal és a polgárokkal, ezt maga a ügynökség is kénytelen elismerni. Mint ahogy honlapjukon írják:

Az új kutatást azonban nem valószínű, hogy 2019 előtt publikálják. Erős a gyanú a 888 szerint, hogy az ügynökség hasonló forgatókönyvet akar követni, mint a magyarországi ellenzék, amely korábban

elbagatellizálta, illetve egyenesen tagadta a bevándorlás problémáját,

a szeptemberi választások közeledtével azonban hirtelen ők is megpróbáltak migrációkritikus álláspontra helyezkedni.