Az illegális migráció problémáját Európán kívül kell megoldani

vote politics Horizontal
Czech billionaire and leader of the ANO 2011 political movement, Andrej Babis, reacts during a pre-election debate on October 04, 2017, in Vsetaty village, central Bohemia, near Prague. / AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
Vágólapra másolva!
Az illegális migráció problémáját Európán kívül kell megoldani, s a kötelező bevándorlási kvóták Csehország számára továbbra is elfogadhatatlanok - állapította meg Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

„Európának az illegális migráció problémáját az európai kontinensen kívül kell megoldani. A (bevándorlási) kvóták helyett az ENSZ Biztonsági Tanácsa szintjén el kellene érni, hogy béke legyen Szíriában vagy Líbiában, és hogy ezeket az országokat újjáépítsék" – jelentette ki Babis abban az interjúban, amely a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilapban jelent meg.

A másik oldalon olyan államok is vannak, amelyek tőlünk lényegesen eltérő álláspontot képviselnek. A helyzet folyamatosan alakul, s egészében optimista vagyok" – fejtette ki a cseh ügyvezető kormányfő.

Szerinte a visegrádi csoport szeretné, ha megmaradnának Európa hagyományos értékei. „Szeretnénk megtartani azokat az értékeket, amelyekről olyan sokat beszélnek. Azt, amit elődeink hoztak létre, a mi életmódunkat. Erről van most szó" – szögezte le Andrej Babis, akinek első, kisebbségi kormánya januárban nem kapta meg a parlament bizalmát.

Andrej Babis továbbbra is elutasítja a kötelező kvótát Forrás: AFP/Michal Cizek

Kormányprogramba kerülhet a kvótaellenesség

A Babis által vezetett ANO nevű mozgalom tavaly októberben megnyerte a képviselőházi választásokat. Jelenleg egy ANO-szociáldemokrata koalíciós kormány felállításáról folynak a tárgyalások, amelyet a kommunista párt kívülről támogatna, és így többsége lenne a parlamenti alsóházban.

A CTK úgy értesült, hogy a kvóták elutasítása bekerült az új kormányprogram tervezetébe is.

„A kormány egyik legfőbb célja, hogy az Európai Unióban küzdeni fog a cseh állampolgárok érdekeiért, és elutasítja a menekültkvóták módosítását, mert ez a tervezett megoldás nem hatékony, és megosztja Európát" – idézi a cseh hírügynökség a kormányprogram tervezetét azzal, hogy egyelőre hivatalosan el nem fogadott változatról van szó.

A dokumentum szerint Csehország a menekültprobléma európai megoldásaként az EU külső határainak védelmét fogja szorgalmazni.