Szaúd-Arábia kész atomfegyvert fejleszteni, ha Irán is ezt teszi

TRUMP, Donald
Washington, 2018. május 9. Donald Trump amerikai elnök mutatja az aláírásával ellátott rendeletet az Irán elleni szankciók visszaállításáról a washingtoni Fehér Házban 2018. május 8-án, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia kész kifejleszteni saját atomfegyverét, ha Irán is ezt a politikát fogja folytatni - jelentette be szerdán a szunnita királyság külügyminisztere a CNN hírtelevízióban.
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök mutatja az aláírásával ellátott rendeletet az Irán elleni szankciók visszaállításáról a washingtoni Fehér Házban 2018. május 8-án, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi szerződésből. Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Ádel al-Dzsubeir megismételte, hogy

Rijád támogatja Donald Trump amerikai elnök előző nap bejelentett döntését,

miszerint az Egyesült Államok felmondja az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi egyezményt.

- vélekedett Dzsubeir.

Ádel al-Dzsubeir, Szaúd-Arábia külügyminisztere a CNN hírtelevíziónak nyilatkozott Forrás: AFP/Carlo Allegri

Arra a kérdésre felelve, hogy ebben az esetben Szaúd-Arábia saját atomfegyver-programot indít-e, a miniszter azt válaszolta:

"Nagyon világosan értésre adtuk, hogy

amennyiben Irán fejleszti nukleáris képességeit, minden tőlünk telhetőt elkövetünk, hogy mi is ugyanezt tegyük"

- tette hozzá. Aláhúzta: az Irán regionális riválisának számító Szaúd-Arábia ebben az esetben kész saját atomfegyver létrehozására.

Dzsubeir szerint az Egyesült Államok előzetesen nem tájékoztatta a rijádi vezetést szándékáról, hogy felmondja az úgynevezett atomalkut.

Szaúd-Arábia 2016-ban szakította meg diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Rijád ellenezte az atomalku megkötését, utólag pedig annak felmondására szólított fel és az Irán ellen elrendelt amerikai szankciók kiszélesítését sürgette.

Az iráni atomprogram létesítményei (2015) Forrás: Origo

Irán 2015 nyarán, több évig tartó tárgyalások után egyezett meg az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal, Kínával és Oroszországgal, Németországgal, valamint az Európai Unióval, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért cserébe.

Teherán a kilépésről szóló amerikai döntést követően bejelentette, egyelőre tartja magát az egyezményben foglaltakhoz,

és kész folytatni a munkát a szerződést aláíró többi országgal.