Kiutasították Izraelből a Human Rights Watch helyi irodájának vezetőjét

Horizontal
Human Rights Watch's Israel and Palestine director Omar Shakir, a US citizen, works at his office in the West Bank city of Ramallah on May 9, 2018. Israel has given the Human Rights Watch director two weeks to leave the country, accusing him of promoting a boycott, in a move the rights group said sought to muzzle criticism. / AFP PHOTO / ABBAS MOMANI
Vágólapra másolva!
Az izraeli hatóságok szerdán utasították a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet helyi irodájának vezetőjét, hogy 14 napon belül hagyja el az országot. Omar Shakirt azzal vádolják, hogy támogatója az Izraellel szemben bojkottot szorgalmazó BDS mozgalomnak. Shakir és a HRW visszautasítja a vádakat.
Vágólapra másolva!

Az izraeli belügyminisztérium kedden megvonta az amerikai állampolgárságú férfi munkavállalói vízumát, olyan jelentésekre hivatkozva, amelyek szerint Shakir évek óta támogatója a BDS mozgalomnak. A BDS, a Boycott, Divestment and Sanctions (Bojkott, Megfosztás és Szankciók) olyan globális kampány, amely gazdasági, kulturális, tudományos bojkottot szorgalmaz Izraellel szemben, amivel állítása szerint azt akarja elérni, hogy véget vessen a palesztin területek megszállásának.

Omar Shakir Forrás: AFP/Abbas Momani

A HRW izraeli és palesztin részlege vezetőjének a vízummegvonástól számított 14 napon belül kell elhagynia Izraelt.

A jogvédő szervezet szerint

ez az első alkalom, hogy a HRW egy munkatársát az ország elhagyására utasították azóta, hogy a HRW 30 évvel ezelőtt megkezdte működését Izraelben és a palesztin területeken.

"A valóság az, hogy Izrael, elrendelve kiutasításomat, olyan, az emberi jogokat legsúlyosabban megsértő országokhoz csatlakozott, mint Észak-Korea, Irán és Szudán, amelyek megtagadják a belépést a Human Rights Watch munkatársaitól" – mondta Shakir a dpa német hírügynökségnek.

Az izraeli törvény értelmében a belügyi tárca megtagadhatja a vízum kiadását azoktól, akik támogatják a bojkottot Izraellel szemben, beleértve a ciszjordániai zsidó telepeket.

Shakir és a HRW tagadja, hogy bármilyen tevékeny módon részt vett a bojkottmozgalomban, és azt tervezik, hogy a bíróságon megtámadják a vízum visszavonásáról szóló döntést.

A HRW által a dpa-hoz eljuttatott kormánydossziéban olyan, Shakirnak tulajdonított kijelentések szerepelnek, amelyek szerint a férfi támogatja az Izraellel szembeni bojkottra irányuló erőfeszítéseket, és tagja egy palesztinpárti hallgatói csoportnak. Az iratokban emellett szó esik arról is, hogy a HRW lobbizott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) annak érdekében: a FIFA ne engedje meg, hogy labdarúgó-mérkőzéseket tartsanak az izraeli telepeken, és azt javasolta a vállalatoknak, hogy ne folytassanak üzleti tevékenységet Ciszjordániában.