Lemondott New York főügyésze, mert erőszakosan viselkedett több nővel

FILE - NY AG Eric Schneiderman Resigns After Physical Abuse Claims NY Attorney General Schneiderman Files Suit Against Trump Administration Over Census GettyImageRank2
FILE - MAY 7: NY Attorney General Eric Schneiderman has resigned after four women accused him of physical abuse. NEW YORK, NY - APRIL 3: New York Attorney General Eric Schneiderman speaks at a press conference to announce a multi-state lawsuit to block the Trump administration from adding a question about citizenship to the 2020 Census form, at the headquarters of District Council 37, New York City's largest public employee union, April 3, 2018 in New York City. Critics of President Donald Trump's administration's decision to reinstate the citizenship question contend that that it will frighten people in immigrant communities from responding to the census. The Trump administration has stated a citizenship question on the census will help enforce voting rights. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Lemondott New York állam főügyésze hétfő este, mert kiderült, intim kapcsolataiban többször is erőszakosan viselkedett.
Vágólapra másolva!

A befolyásos demokrata pártiként számon tartott Eric Schneidermant New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szólította fel lemondásra, miután a The New Yorker című hetilap terjedelmes riportot jelentetett meg az ügyben.

Ebben négy nő is azzal vádolta meg Schneidermant, hogy megegyezésen alapuló intim kapcsolatuk során durván viselkedett és erőszakoskodott.

Eric Schneiderman először tagadta a vádakat, leszögezve, hogy ezeknek amúgy sincs közük a munkájához. Távozni nem akart hivatalából, és csak a kormányzó nyilvános felszólítása után nyújtotta be lemondását. Cuomo azonnali vizsgálat megindítására kérte fel a kerületi ügyészt.

Twitter-bejegyzésében Schneiderman azt írta: "Intim viszony keretében belementem különböző szerepjátékokba és más megegyezésen alapuló szexuális aktusokba. Soha nem erőszakoskodtam senkivel, akarata ellenére senkivel nem volt nemi kapcsolatom, ilyesmire soha nem vetemednék".

Eric Schneiderman Forrás: AFP/2018 Getty Images/Drew Angerer

Eric Schneiderman szerepet vállalt a szexuális zaklatások ellen alakult MeToo mozgalomban is.

A New York-i főügyész hivatala az egyik legfontosabb és

legbefolyásosabb ügyészi hivatal

az Egyesült Államokban, többek között felügyeli a pénzügyi és bankszektort.

A főügyészi hivatal szóvivője nem kívánta kommentálni a történteket.

A The New Yorker riportjában két nő arról számolt be, hogy Schneiderman durván beszélt velük, fojtogatta és ütötte őket, emiatt orvosi ellátásra is szorultak, két másik nő pedig, akiknek viszonya volt Schneidermannal, azt mondta, hogy

a férfi rendszeresen verte őket.

Kirsten Gillibrand, New York demokrata párti szenátora elítélte a történteket, és leszögezte, hogy

Eric Schneidermannak nincs helye közhivatalban.

A The Washington Times című lap hétfő éjjel honlapján felidézte Donald Trump 2013-ban közzétett egyik Twitter-bejegyzését, amelyben azt írta, hogy Schneiderman "sokkal rosszabb", mint két másik, szexuális zaklatásról elhíresült demokrata párti politikus, Eliot Spitzer New York állam volt kormányzója vagy Anthony Weiner volt demokrata párti törvényhozó. "Weinernek vége, Spitzernek vége, a következő a könnyűsúlyú Eric Schneiderman lesz. Csak várjatok és figyeljetek, ő rosszabb, mint Weiner vagy Spitzer" – írta bejegyzésében Trump.