Újra járhatnak repülőgépek a két Korea között

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) igazgatói a jövő héten Észak-Koreába utaznak, hogy megvitassák a phenjani vezetésnek a két Korea közötti új járatok megnyitása iránti kérelmét – erről az ENSZ szakosított szervezete pénteken számolt be közleményben.
Vágólapra másolva!

A montreali székhelyű szervezet szerint mérlegelik a Dél-Koreába irányuló új járatok ügyét.

A februárban előterjesztett észak-koreai kérést egyéb légi navigációs és biztonsági kérdéssel együtt megvitatják majd Arun Mishra, az ICAO ázsiai és csendes-óceáni területi igazgatója, illetve Stephen Creamer, a szervezet légi navigációs hivatala vezetője látogatása alatt.

Az Air Koryo észak-koreai állami légitársaság jelenleg orosz és kínai városokba ajánl utakat. Ez a két állam diplomáciai kapcsolatokat ápol Phenjannal.

Az ICAO célja a nemzetközi polgári légi közlekedés és a légi fuvarozás tervszerű, hatékony és biztonságos fejlődésének biztosítása. Ennek keretében a szervezet szabványokat és szabályzatokat alkot, amelyek többek között a nemzetközi repülőterek biztonsági előírásaival, a repülőgépek tervezésével, a pilóták és légi forgalomirányítók tevékenységével foglalkoznak.

Az ICAO bár nem kényszeríthet kötelező szabályokat az egyes kormányokra, 192 tagállama által jóváhagyott biztonsági szabványain keresztül viszont jelentős befolyással bír.

Az ICAO-hoz beterjesztett kérelem gyakorlati intézkedésként a Reuters brit hírügynökség szerint újabb jele a két Korea kibékülési folyamatának, amelynek fontos eleme volt a dél- és az észak-koreai vezetők április 27-i történelmi jelentőségű csúcstalálkozója, amelynek zárónyilatkozatában Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megfogadta, hogy együttes erőfeszítéssel idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút. Szöul és Phenjan ennek érdekében három-, illetve négyoldalú tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államok, valamint Kína részvételével. A koreai háború fegyverszünettel zárult, a felek békeszerződést nem kötöttek.