A királyi ökrök bő termést jeleznek

kambodzsa, utazás
Vágólapra másolva!
Bőséges rizs-, kukorica- és babtermést jósoltak a királyi ökrök Kambodzsában a csütörtökön megrendezett ősi szántóföldi ceremónián.
Vágólapra másolva!

Norodom Szahomi király, a királyi család más tagjai és kormányilletékesek is részt vettek a rizstermesztés szezonjának kezdetét jelentő hagyományos rituálén, amelyen hét aranytálcán kínáltak rizst, kukoricát, babot, füvet, szézámfüvet, vizet és rizsbort a királyi ökröknek.

A nemzeti televízióban élőben közvetített ceremónián a két ökör megette a rizs és a kukorica 95 százalékát és a bab 80 százalékát.

A királyi palota asztrológusai annak alapján készítik el éves termés-előrejelzésüket, hogy mekkora adag terményt fogyasztanak el az ökrök.

Kambodzsa 15 millió lakosának 75 százaléka foglalkozik mezőgazdasággal. Forrás: Horváth Orsolya

Korng Ken asztrológus bejelentette, hogy

a kambodzsai gazdák nagyon jó rizs-, kukorica- és babtermésnek néznek elébe, mivel ezekből ették a legtöbbet az ökrök.

A kambodzsai hagyományok szerint ha az ökrök csak füvet esznek, a délkelet-ázsiai ország állatállományát betegség fogja sújtani, és jelentősek lesznek a rovarok okozta károk.
Ha az ökrök rizsbort isznak, akkor politikai zűrzavar, háborúskodás és erőszak sújtja a nemzetet.

A vietnami határ mentén fekvő Szvajrieng tartományban rendezett ceremóniát

az esős évszak kezdetén tartják, amely májustól októberig tart.

Kambodzsa 15 millió lakosának 75 százaléka foglalkozik mezőgazdasággal. Tavaly az ország mintegy 635 ezer tonna rizst exportált, 17,3 százalékkal többet az előző évinél.