Halálos baleset miatt vádat emeltek a volt román miniszterelnök-helyettes ellen

Extraordinary JHA ministers meeting on migration cirisis JUSTICE Belgien Kapital Vermögen Hauptstadt Zentrum RAT EU Europa Nummer Zahl Figur Figürchen Regime Regierung Bundesregierung international Justiz Recht Politik Politiker politisch Macht Kraft Gewa
Gabriel Oprea
Vágólapra másolva!
Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat Gabriel Oprea volt belügyminiszter, volt miniszterelnök-helyettes ellen a romániai korrupcióellenes ügyészség, amiért 2016 októberében a politikus konvoját kísérő motoros rendőrök egyike halálos közúti balesetet szenvedett.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség szerint a volt miniszter gyakran vett igénybe rendőri felvezetést, pedig

ehhez nem volt joga.

A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben jár.

Gabriel Oprea, volt román belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes Forrás: AFP/Picture-Alliance/Wiktor Dabkowski

Oprea egy lépést sem tett rendőri felvezetés nélkül,

a baleset éjszakáján például 27 rendőr dolgozott azon, hogy Oprea gyorsan hazaérjen.

A tragédia estéjén a motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásatott árokba csúszott, és életét vesztette. A motoros 84 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott, ráadásul a szolgáltató sem táblázta ki megfelelően az útburkolat felbontásával járó munkát. Ezért mind a volt minisztert, mind a céget és annak adminisztrátorát gondatlanságból elkövetett emberölés miatt állítják bíróság elé.