Több százezren tüntettek Németországban

2018.05.01. 19:12

Több százezren vettek részt Németországban a szakszervezetek május elsejei felvonulásain, amelyeken mindenekelőtt a munkavállalói jogok erősítését követelték.

A szakszervezetek országos szövetségének (DGB) közleménye szerint a munkavállalói érdekképviseleteket összefogó szervezet csaknem 500 demonstrációján 340 ezren vonultak utcára.

A Szolidaritás, sokszínűség, igazságosság mottóval meghirdetett tüntetések szónokai kiemelték a digitalizáció jelentőségét, rámutatva, hogy az informatikai újítások terjedése és az értékteremtés egyre több ágazatot elérő automatizálása milliók életét változtatja meg.

Ezt a folyamatot csak a munkavállalói jogok erősítésével lehet úgy irányítani, hogy az egész társadalom javát szolgálja. Ezért szélesíteni kell a munkavállalói oldal részvételi jogát a vállalatok vezetésében, és arra kell törekedni, hogy minden szektorban az összes dolgozót védje a kollektív szerződés intézménye – hangoztatták.

Május 1-je a szakszervezeti tüntetések mellett a nem ritkán erőszakba torkolló szélsőbaloldali megmozdulások napja is több német nagyvárosban, elsősorban Berlinben, ahol 5300 rendőrt vontak össze a demonstrációk és utcai fesztiválok biztosítására. Este 18.30-ig nem történt nagyobb rendbontás. "A helyzet stabil, mindent ellenőrzésünk alatt tartunk" – közölte a német főváros rendőrsége.