Putyin és Netanjahu megvitatta az atomalkut

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon megvitatta az iráni nukleáris programról elfogadott átfogó közös cselekvési terv körül kialakult helyzetet, különös tekintettel Netanjahu bejelentésére - derült ki a Kreml sajtószolgálatának jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Putyin és Netanjahu hétfőn későn este, izraeli kezdeményezésre beszélt egymással.

"Vlagyimir Putyin megerősítette Oroszország álláspontját - a tervet, amelynek elsőrendű jelentősége van a nemzetközi stabilitás és biztonság szempontjából, minden félnek maradéktalanul tiszteletben kell tartania"

- áll a közleményben.

A két vezető emellett eszmecserét folytatott a közel-keleti helyzetről, egyebek között a szíriai fejleményekről.

Netanjahu hétfőn azzal vádolta meg Iránt, hogy hazudott, és tovább dolgozott a nukleáris fegyver kifejlesztésén.

Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy Izraelnek birtokába jutott az iráni titkos atomarchívum.

Állítása szerint a korábbi atomprogram vezetői más szervezeti egységek keretében tovább dolgoztak.

Felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy "megfelelő döntést" hozzon a közeli napokban, amikor a 2015-ben aláírt nemzetközi atomalku megújításáról hoz határozatot.

A megállapodásban az iszlám köztársaság kötelezettséget vállalt atomprogramjának korlátok közé szorítására és nemzetközi ellenőrzés alá helyezésére, cserébe a vele szemben alkalmazott, kiterjedt szankciók feloldásáért. Trump május 12-én dönt arról, hogy felmondja-e az egyezményt, és újabb büntetőintézkedéseket léptet-e életbe Iránnal szemben.