A Frontex szerint több migráns érkezik Törökországból a görög szigetekre

2018.05.01. 14:34

Emelkedik a Törökországból a görög szigetekre illegálisan átkelő migránsok száma - közölte az európai uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) igazgatója egy német lapnak adott interjújában. Arról is beszélt, hogy 2015 óta csökken a szabálytalan határátlépések száma és sikerült ellenőrzés alá vonni az EU külső határát, de szerinte nehézségeket okoz a határvédelemben, ha az EU-nak nincs egységes irányvonala a migránsügyi politikában.

Fabrice Leggeri a Bild című lapban megjelent interjúban elmondta, hogy 4-5 hete növekedik a szabálytalan határátlépések száma az EU-s külső határ égei-tengeri szakaszánál. A megelőző időszakhoz képest 17 százalékkal többen érkeznek Törökországból a görög szigetekre. Ennek többek között az az oka, hogy többen jönnek Törökországba Iránból, Irakból és Szíriából.

Fabrice LeggeriForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan A. Nicolas

A Földközi-tenger középső részén, Észak-Afrika és Olaszország között húzódó migrációs útvonalon viszont 2017 júliusa óta 60 százalékkal csökkent a rendezetlen átkelések száma.

Azonban a Földközi-tenger nyugati részén, Észak-Afrikából Spanyolországba vezető útvonalon ugyancsak növekedés tapasztalható, 2016-ról 2017-re megduplázódott a szabálytalanul átkelők száma, tavaly 23 ezer határsértést regisztráltak.

Eközben az Olaszországba vezető útvonalon 120 ezren, a Görögországba vezető migrációs útvonalon 42 ezren keltek át az EU-ba szabálytalanul.

Arra a kérdésre, hogy valóban főleg fiatal férfiak akarnak-e bejutni az EU-ba, elmondta, hogy Törökország felől 40 százalékban, a Földközi-tenger középső részén húzódó útvonalon pedig 20 százalékban családok érkeznek, Marokkó felől Spanyolországba viszont szinte kizárólag fiatal férfiak jönnek.

Migránsok az olasz partoknál.Forrás: AFP/CrowdSpark/Danilo Campailla

A Frontex igazgatója kiemelte, hogy a nemzetközi migrációs válság elmélyülése, 2015 óta csökkent az irreguláris határátlépések száma. Az ügynökség adatai szerint 2015-ben 1,8 millióan, 2016-ban nagyjából 500 ezren, 2017-ben 200 ezren, az idei első negyedévben 18 800-an érkeztek.

Most ellenőrzés alatt tartjuk a külső határt, de a határvédelmet tovább kell erősíteni, mert a migrációs nyomás a jövőben is nagy marad - tette hozzá Leggeri, rámutatva arra, hogy "a Közel-Keleten sok védelemre szoruló ember van, Afrikában pedig sok gazdasági migráns, akik jobb életet akarnak Európában".

Hangsúlyozta, hogy ennek a helyzetnek a kezeléséhez a határvédelem önmagában nem elég, közös migrációs és menekültügyi politika is kell hozzá, ami ugyan nem a Frontex dolga.

Arra a kérdésre, hogy erődítménnyé válik-e Európa, a 2015 óta megerősített EU-s ügynökség vezetője azt mondta, hogy Európának nem erődre, hanem megbízhatóan működő határvédelemre van szüksége, amely visszaszorítja az irreguláris határátlépéseket és gondoskodik a biztonságról.

A többi között arról is beszélt, hogy a szervezetnél dolgozók száma a 2015-ös háromszázról az idén hétszázra, 2020-ra pedig ezerre emelkedik.

A Frontex munkatársai mindig a tagállamok határigazgatási szerveinek munkatársaival együtt végzik feladataikat, a legnagyobb szabású műveletek a Földközi-tengeren zajlanak.

A következő időszakban úgynevezett harmadik - EU-n kívüli - országokkal is terveznek együttműködést, önállóan fejlesztenek határvédelmi, például légtérellenőrző technológiákat, és saját hajók és egyéb járművek beszerzésére készülnek.

Azzal kapcsolatban, hogy az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető fiatal politikusa, Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint 100 ezer tagú szervezetté kell fejleszteni a Frontexet, elmondta, hogy a realitások talaján kell maradni, mert minden szervezet csak egy bizonyos ütemben tud fejlődni.

Vannak, akik szerint a háromezer ember is elég lenne. Alapvetően egyetértés van az EU-ban arról, hogy a még többet kell tenni a határvédelemért - tette hozzá Fabrice Leggeri.