Irán fenyegetőzik: képesek magasabb fokon dúsított uránt előállítani

Donald Trump
President Donald Trump holds a law enforcement roundtable on sanctuary cities, in the Roosevelt Room at the White House on March 20, 2018 in Washington, D.C. Credit: Kevin Dietsch / Pool via CNP - NO WIRE SERVICE · Photo: Kevin Dietsch/Consolidated News Photos/Kevin Dietsch - Pool via CNP
Vágólapra másolva!
Irán műszakilag képes magasabb fokon dúsított uránt előállítani, mint amire az atomprogramjáról megkötött nemzetközi szerződés előtt volt képes – idézte az állami televízió hétfőn az Iráni Atomenergia-ügynökség vezetőjét, Ali Akbár Szálehit.
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök felszólította az európai országokat, hogy május 12-ig szigorítsanak a 2015-ben megkötött atomalkun, ellenkező esetben nem járul hozzá az Irán elleni szankciók enyhítéséhez.

Szálehi óvta Trumpot ettől az irányvonaltól. "Irán nem blöfföl. Műszakilag teljesen készen állunk magasabb fokon dúsított uránt gyártani, mint az atomalku megkötése előtt. (...) Remélem, hogy Trump észhez tér, és nem mondja fel a szerződést."

A megállapodás szerint, amelynek értelmében 2016-ban feloldották az Irán ellen elrendelt nemzetközi szankciók legnagyobb részét, az Irán által dúsított urán legfeljebb mintegy 3,6 százalékos lehet.
Irán leállította a 20 százalékra dúsított urán gyártását, és az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Németországgal, Kínával és Oroszországgal megkötött atomalku részeként készletei nagy részét átadta.

Donald Trump Forrás: AFP/Kevin Dietsch

A 20 százalékos urán dúsítási foka meghaladja a polgári célra használt atomerőművekben használatos fűtőanyagét (5 százalék), de jóval elmarad az atombomba előállításához szükséges 80-90 százalékos dúsítottságtól.

Teherán kizárta annak minden lehetőségét, hogy ballisztikusrakéta-programjáról, 2025 utáni nukleáris tevékenységéről és a Közel-Keleten játszott nemzetközi szerepéről tárgyaljon, amit Donald Trump követel.

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország szerint a szerződés a legjobb módszer annak megakadályozására, hogy Teherán atomfegyverre tegyen szert, de felszólították Iránt, hogy korlátozza befolyását a térségben, és fogja vissza rakétaprogramját.

Irán: Netanjahu bemutatója gyermeteg és nevetséges

Abbász Arákcsi iráni diplomata, a teheráni külügyminiszter politikai helyettese szerint a 2015-ös atomalku megkötése előtt igenis megpróbáltak atomfegyvert kifejleszteni.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy mindössze régi állítások újracsomagolásáról van szó. "Micsoda időzítés! A farkast kiáltó fiú összehangolt módon pont pár nappal május 12. előtt áll elő az állítólagos hírszerzési információkkal" - írta az iráni diplomácia vezetője a közösségi oldalon.