Évekig lappangó, fertőző betegségeket terjeszthetnek migránsok

Vágólapra másolva!
A megkérdőjelezhetetlen tekintélyű svájci orvosi lap, a Revue Médicale-ban jelent meg egy alapos tanulmány azokról a fertőző betegségekről, amelyeket a migránsok kiemelten terjeszthetnek. A migránsválság előtti hónapokban írt, nagy hatású tanulmánnyal az utóbbi hetekben ismét sokan foglalkoztak. Nyolc tudós írta, többségük Genfben él. 
Vágólapra másolva!

A tanulmányból kiderül, hogy különösen három fertőző betegséget hozhatnak be Európába migránsok - olyan betegségeket, amelyek Európában egyébként elég ritkák. A tudósok szerint a migránsok két okból veszélyeztetettek: egyrészt származási országuk miatt (itt nyilvánvalóan afrikai országokra gondolnak), másrészt életvitelük miatt.

Három fertőző betegséget említenek a tudósok: a vérmétely fertőzést, a strongyloides-t (egy speciális bélféreg) és a Chagas-kórt, ami szintén egy parazita-fertőzés. Évekig lappanghat, főleg, ha nem jár orvosnál a beteg - később súlyos tüneteket okoz, bárkit megfertőzhetnek, ők maguk pedig akár meg is halhatnak. Különösen, ha más betegségekkel párosul, például a HÍV-fertőzéssel vagy a hepatitisz B- vagy C-vel.

Svájc lakosságának 7%-a nem európai bevándorló. A legszelídebb, legmegengedőbb vélemények szerint is minimum 100 ezer illegális migráns él Svájcban, de több rendőrségi statisztika szerint a valós szám 300 ezer lehet. Azaz, az alig több, mint 8 milliós Svájcban 300 ezer migráns él teljesen illegálisan, mindenfajta hivatalos papír nélkül. És így orvoshoz sem nagyon jutnak el.