Dél-Korea eltávolítja a propaganda-hangszórókat az északi határról

KIM Dzsong Un; MUN Dzse In
Panmindzson, 2018. április 27. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (j) és Mun Dzse In dél-koreai beszélget a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet déli oldalán levő Béke Háza közelében 2018. április 27-én. Kim Dzsong Un személyében 65 éve először lépett észak-koreai vezető dél-koreai területre. (MTI/EPA pool/Korea-közi csúcs sajtószolgálata)
Vágólapra másolva!
A kétoldalú kapcsolatok helyreállításának egyik kis kezdeti lépéseként Dél-Korea eltávolítja propagandaanyagot sugárzó hangszóróit az észak-koreai határról - jelentették be hétfőn Szöulban.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés azután történik, hogy április 27-én történelmi csúcstalálkozót tartott Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök.

A felek megállapodtak arról, véget vetnek az ellenségeskedésnek, valamint azon munkálkodnak, hogy atommentessé tegyék a Koreai-félszigetet.

A két Korea hamarosan egységes időzónába is kerül majd, hosszú idő után Forrás: MTI/EPA/Korea-közi csúcs sajtószolgálata

A szöuli védelmi minisztérium múlt hétfőn jelentette be, hogy leállította a vegyes híreket, dél-koreai popzenét és az észak-koreai rezsim bírálatát is sugárzó hangszórók működését az észak-koreai határon, jóakarata jelzéseként az április 27-ei Korea-közi csúcstalálkozó küszöbén.

A műsorszóró eszközök felszámolásához május 1-jén látnak hozzá.

Csoj Hjun Szo védelmi minisztériumi szóvivő hétfőn azt mondta, hogy ez a legegyszerűbb első lépése a bizalom megteremtésének katonai téren.

Arra számítanak, hogy az északi szomszéd valamivel viszonozza a gesztust.

A phenjani parlament hétfőn arról határozott, hogy május 5-én átállítja az órákat Észak-Koreában, így Észak- és Dél-Koreában csaknem három év után ismét ugyanannyi lesz az idő.

Észak-Korea hivatalosan a "japán gyarmati múlt maradékának levetkőzésével" indokolta 2015-ben, hogy a hivatalos időt 30 perccel visszaállították.

A két Korea által addig egységesen használt időzónát ugyanis még 1945 előtt állapították meg, amikor a Koreai-félsziget Japán gyarmata volt.