40 ezer beteg migráns érkezik minden évben Franciaországba

hatóságok köröznek egy afgánt az észak-franciaországi Calais-ban
People gather on February 2, 2018 in Calais, northern France, a day after a large brawl between a hundred migrants resulted in several injuries. Four migrants were in critical condition after being shot and more than a dozen others were injured, some seriously, during clashes in the northern French port of Calais between Afghans and Africans, local authorities said. / AFP PHOTO / Philippe HUGUEN
Vágólapra másolva!
Elnéző törvényjavaslatot tervez Macron elnök a migránsokkal kapcsolatban. Ő maga hihetetlen szigorról beszél, de valójában erőtlen és problémamegkerülő törvényről van szó. A legfontosabb kérdést meg sem kísérli megoldani: nem akarja száműzni az S-kartonnal rendelkező, azaz nyilvántartott, a közrendre veszélyes migránsokat, nem akarja kidobni az országból a dzsihadistákat, a szalafistákat, a terroristákat. És rengeteg más problémát sem old meg az új törvény. Ahogy sokszor elmondtuk, a magát centristának nevező Macron az előző, szocialista kormány bukott gazdasági minisztere volt. Most pedig az V. köztársaság fennállása, azaz 1958 óta - az adott időszak, tehát közel egy év elnökség után - a legnépszerűtlenebb francia elnök.
Vágólapra másolva!

Macron például rövidíteni akarja a menedékjog elbírálásának az idejét. Most 15 hónap alatt döntenek, ezt akarja levinni 6-9 hónapra. Ez viszont rengeteg pénzbe kerül. A másik fontos probléma, a fellebbezés kérdése. Ez nagyon sok idő és pénz, ráadásul az elutasított kérelmek után a migránsok sokszor az uniós bírósághoz is fordulnak.

Migránsok Calais mellett Forrás: AFP/Philippe Huguen

Jean-Paul Gourévitch párizsi professzor ezzel kapcsolatban azt javasolja: a migráns fizessen 200 eurót a francia államnak minden fellebbezés után. Szerinte ez nem sok pénz, viszont van visszatartó ereje. Azt mondja: tekintse ezt a francia állam kauciónak. Ha jogos a fellebbezés, kapja vissza a pénzt, de ha nem, akkor tartsa meg az állam. Természetesen ez főleg a migránssegítő egyesületeket tántorítja el, hogy teljesen indokolatlan esetben is fellebbezzenek. Évente 60 ezer migránst utasítanak ki Franciaországból - ennyi fellebbezés nagyon sok pénz a segélyszervezeteknek.

Egyébként Gourévitch azt is javasolja, hogy szigorítsanak a beteg migránsok beengedési és gyógykezelési gyakorlatán. Évente 40 ezer beteg migráns érkezik Franciaországba, ezek kezelése 100 millió eurót is jelenthet a francia államnak.

Migránsok rohamoznak meg egy kamiont Calaisnál Forrás: AFP/Philippe Huguen

Sok francia ember azt mondja a professzor szerint: miért fizessek én egészségügyi hozzájárulást, amikor abból azokat gyógyítják, akik nem fizetnek, vagyis a migránsokat?

Hogy általában a migránsok mennyibe kerülnek a francia államnak, állandó vitatémát jelent. Politikai hovatartozástól függ, hogy melyik oldal mit mond. A migránsbarát baloldal egyes képviselői például azt állítják, hogy évente csak 4 milliárd euró deficitet jelent. Vannak, akik szerint a tényleges összeg a 80 milliárd eurót is túllépheti. Ez pedig természetesen elviselhetetlen költséget jelent a francia államnak.