Románia és Bulgária schengeni tagfelvételét sürgették Bukarestben

Teodor Viorel Melescanu román, Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter
Brüsszel, 2018. február 26. Teodor Viorel Melescanu román (b) és Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozásán Brüsszelben 2018. február 26-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vágólapra másolva!
Románia és Bulgária mielőbbi schengeni csatlakozását és a keleti partnerség megerősítését sürgette bukaresti találkozóján Ekaterina Zaharieva bolgár, Nikosz Kociasz görög és Teodor Melescanu román külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az unió soros elnökségét ellátó Bulgária képviselője azt hangoztatta, hogy nemcsak a két érintett ország, hanem az egész Európai Unió biztonságát erősítené Románia és Bulgária felvétele a schengeni övezetbe.

- tette hozzá.

Teodor Viorel Melescanu román és Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszterek Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A három külügyminiszter közös bukaresti sajtóértekezletén Zaharieva a Duna-stratégia és más regionális projektek kiemelt uniós finanszírozását szorgalmazta arra hivatkozva, hogy ezek nélkül ezek a térségek sokkal nehezebben tudnának felzárkózni.

A román és bolgár schengeni csatlakozást a görög külügyminiszter is országa támogatásáról biztosította.

Jelenleg a Schengen-tag Görögországnak nincs szárazföldi határa a belső határellenőrzés nélküli térség többi tagállamával.

A házigazda román külügyminiszter beszámolója szerint a háromoldalú találkozón a Nyugat-Balkán, a Fekete-tenger, a Duna-mente és a Közel-Kelet időszerű kérdései szerepeltek napirenden.

Elmondása alapján a résztvevők egyetértettek abban, hogy

az Európai Uniónak erősítenie kell kapcsolatait a keleti szomszédságában található partnereivel:

Örményországgal, Azerbajdzsánnak, Georgiával, Moldovával, Ukrajnával és Fehéroroszországgal.

- szögezte le Melescanu.

A román diplomácia vezetője bejelentette, hogy a regionális közlekedési és energetikai kapcsolatok fejlesztése érdekében hamarosan bolgár-román közös kormányülést, illetve egy görög-bolgár-szerb-román regionális kormányközi találkozót is megszerveznek.