Az EBESZ szerint nyugodt a helyzet Kárpátalján

Ungvár, 2018. február 27. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtottak Ungvár belvárosában 2018. február 27-én hajnalban. Az elkövetők betörték a székház egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épületbe. MTI Fotó: Nemes János
Vágólapra másolva!
Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziójának első vezetőhelyettese arról tájékoztatott, hogy a szervezet fokozta megfigyelői tevékenységét Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházát februárban ért támadások miatt, és jelezte, a helyzet jelenleg a régióban nyugodt.
Vágólapra másolva!

A Novoje Vremja országos ukrán rádiócsatornának nyilatkozva Hug azt is elmondta, hogy az EBESZ-misszió az utóbbi hetekben utánajárt a KMKSZ-székházat ért incidensekkel kapcsolatos információknak.

- tette hozzá.

A KMKSZ ungvári székháza a támadás után. Forrás: MTI/Nemes János

Az EBESZ-tisztségviselő közölte, hogy a szervezet nem nyitott külön irodát Ungváron, hanem több járőrt vezényelt Kárpátaljára (a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban állomásozó misszió kötelékéből).

Megfigyeléseinek eredményeit az EBESZ-misszó február 28-i, március 1-jei, 5-i és 7-i jelentéseiben összegezte

- mondta.

Ukrán illetékesek és médiumok a hétvégén sorozatban cáfolták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt csütörtöki bejelentését, amely szerint fokozott az EBESZ megfigyelőinek jelenléte Kárpátalján.

A mukachevo.net munkácsi hírportál hétfőn azt írta, hogy

az utóbbi napokban Ungváron és Beregszászon lehetett látni az EBESZ autóit.