Rakétavetőt is leadtak Ausztráliában az amnesztia keretében

weaponry crime Horizontal
(FILES) This file picture taken on August 8, 2017 shows detective Chief Inspector Wayne Hoffman of the New South Wales Police speaking to the media at a press conference at their headquarters in Sydney, as guns previously seized from criminals are seen behind him. More than 57,000 illegal firearms, many of them automatic or semi-automatic weapons, have been handed in under an Australian amnesty that authorities on March 1, 2018 said had made the country safer. / AFP PHOTO / Peter PARKS
Vágólapra másolva!
Több mint 57 ezer illegálisan tartott lőfegyvert, köztük egy rakétavetőt és géppuskákat szolgáltattak be büntetlenül Ausztráliában a legutóbbi amnesztiaprogram keretében – közölték csütörtökön a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az első országos fegyverbeszolgáltatási amnesztia 1996-ban volt, azután, hogy Tasmania államban egy fegyveres ámokfutó két nap alatt legyilkolt 35 embert. Az esetet követően felerősödött a szigorú fegyverszabályozást követelők hangja.

Még a kormányt és az elemzőket is meglepte akkor a leadott fegyverek mennyisége: több mint 600 ezret semmisítettek meg. A vásárlási tilalom és a kormány által pénzügyileg támogatott visszavásárlási program hatására mintegy egyharmaddal csökkent a magántulajdonban lévő félautomata fegyverek száma.

Wayne Hoffman felügyelő egy augusztusi sajtótájékoztatón Sydneyben, körülötte korábban megszerzett fegyverekkel Forrás: AFP/Peter Parks

A kormány csütörtökön bejelentette, hogy a legutóbbi, három hónapig tartó, szeptemberben lejárt újabb amnesztia keretében

57 ezer 324 lőfegyvert, köztük 2500 félautomata és automata fegyvert gyűjtöttek be.

Angus Taylor rendfenntartási miniszter azt mondta, a mostani egy újabb lépés afelé, hogy a fegyverektől csaknem teljes biztonságban legyenek az ausztrálok hazájukban.

A miniszter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy ez a megoldás mintául szolgálhat-e az Egyesült Államok vagy más országok számára. Kijelentette, hogy nem ad tanácsokat más államoknak, de náluk működik a rendszer – szögezte le az ausztrál amnesztiaprogrammal kapcsolatban.

A kormány még a legutóbbi program kezdete előtt úgy tartotta, hogy mintegy 260 ezer illegális fegyver lehet magánkézben.