Szijjártó: Ausztria az egyik legfontosabb szövetségesünk

Szijjártó Péter
Budapest, 2018. január 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón reagál a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos román kormányfői nyilatkozatra a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 12-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, az osztrák kollégájával egyeztetett. A megbeszélés után azt mondta, Ausztria az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak, és a két kormány visszatért a baráti kapcsolatokhoz.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a megbeszélést követő sajtótájékoztatón azt is mondta, a két ország "ezer szállal kötődik" egymáshoz, rendkívül jelentős a gazdasági együttműködésük. A migráció tekintetében pedig egyetértenek, hogy elsősorban a kiváltó okokat kell kezelni, és lehetséges a tengeri határ megvédése.

Mint mondta, Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly meghaladta a tízmilliárd eurót.

Az osztrák cégek a negyedik legjelentősebb befektetői közösséget adják Magyarországon, és 75 ezer embernek adnak munkát.

Szijjártó Péter azt is mondta, az elmúlt években súlyos viták voltak a kétoldalú kapcsolatokban - alapvetően a migráció körül -, de a mostani kormánnyal sikerült felszámolni ezt a méltatlan helyzetet. Üdvözölte, hogy a jelenlegi osztrák kormány a párbeszédre és a barátságra koncentrál, így elmaradtak a "csörték", amelyek korábban megkeserítették a kétoldalú kapcsolatokat.

Elmondta, hogy a megbeszélésen téma volt a migráció. Magyarország a kvótarendszert "csúfos kudarcnak tartja", inkább a határvédelemre kell helyezni a hangsúlyt.

– mondta.

A külügyminiszter szerint az ENSZ migrációs csomagja felháborító, Magyarország azt akarja, hogy írják át és változtassák meg.

- mondta.

Szijjártó Péter szerint nem a migráció megszervezését, hanem a megállítását kell kitűzni célként, és felháborító az a szélsőséges bevándorláspártiság, ami átsüt a csomagból.

Azt mondta, osztrák partnerével beszéltek továbbá az EU bővítéséről, és a nyugat-balkáni országok számíthatnak Magyarország támogatására a csatlakozási folyamatban. A schengeni rendszert illetően azt mondta, az övezet túlélése az európai gazdasági versenyképesség egyik legfontosabb eleme.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Karin Kneissl osztrák külügy- és integrációs miniszter elmondta, hogy az év második felében országa tölti be az EU soros elnöki posztját, és ezen időszak alatt a szubszidiaritásra helyezik a hangsúlyt. Szerinte a migráció és a menekültügy tekintetében a tagállamoknak még konzultálniuk kell.

Úgy látja, az európai szabadságjogok fontos eleme a személyek és áruk szabad áramlása, és ezt biztosítani kell a hatékony külső határvédelem mellett.

Az osztrák tárcavezető szerint a Nyugat-Balkán nemcsak földrajzi, hanem történelmi szempontból is Európa része, ezért Ausztria kötelességének érzi, hogy továbbvigye az EU bővítésének ügyét.

Arról is beszélt, hogy Ausztria megkülönbözteti a legális és az illegális migrációt.

Karin Kneissl azt mondta, a paksi bővítés ügyében Ausztria és az Európai Bizottság között van vita, nem kétoldalú kérdésről van szó.

Kérdésre Szijjártó Péter elmondta,

Magyarországnak vitája van mindenkivel, "aki pártolja a migrációt", aki meg akarja nyitni az európai határokat korlátlanul mindenki előtt, és aki bevándorlóországgá akarja tenni Magyarországot, és Soros György ilyen.

Ugyancsak kérdésre elmondta, nincs napirenden a V4 bővítése, de fontos a szoros együttműködés Ausztria és a visegrádi csoport között.