Újabb német városban tiltják meg a migránsok beköltözését

migráns
Refugees talk to a police officer as they wait for a special train at the railway station in Freilassing, near the Austrian-German border, southern Germany, on September 15, 2015, after changing from an express train coming from Hungary and Austria. Around 2,000 migrants have crossed into the southern state of Bavaria since Germany announced its policy U-turn on September 13, 2015, federal police said on September 15, albeit at a slower pace than in recent weeks. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Vágólapra másolva!
Újabb német városban tiltják meg a menedékkérők és oltalmazottak beköltözését, ezúttal a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Pirmasensben.
Vágólapra másolva!

A közös terhek elosztását szabályozó kvótarendszer alapján Pirmasensnek a tartományban elhelyezett menedékkérők és oltalmazottak 0,99 százalékát kell befogadnia, de 2,33 százalékuk lakik ott

– indokolta a rövidesen életbe lépő beköltözési tilalmat szerdán Anne Spiegel tartományi integrációs miniszter.

A Zöldek politikusa a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság összeállítása szerint hangsúlyozta, hogy a lakóhelyválasztási korlátozás nem csodaszer, de Pirmasens különleges helyzetben van.

Forrás: AFP/Christof Stache

A városnak nem azóta kell "társadalompolitikai kihívásokkal megbirkóznia", hogy emelkedésnek indult a menekültügyi rendszer keretében Németországban tartózkodók száma – utalt a miniszter arra, hogy Pirmasens évtizedek óta válsággal küszködik.

A 40 ezer lakosú város egykor a német cipőgyártás központja volt. Az ágazat leépülése révén elveszítette lakossága egyharmadát, és ott a legmagasabb – januári adat szerint 12,5 százalékos – a munkanélküliség az egész tartományban. A gazdasági hanyatlással a lakhatási költségek is csökkentek, és az alacsony lakbérek vonzzák a menedékkérőket, menekülteket.

A nagymértékű beáramlás veszélyezteti a beilleszkedés sikerét.

Az újonnan érkezők csak a hosszú várólistára iratkozhatnak fel, mert nem tudnak elég német nyelvtanfolyamot szervezni, az óvodákat és iskolákat pedig túlterheli, hogy egyetlen csoportban vagy osztályban néha 18 országból, nemzetiségből vannak gyerekek – sorolta a gondokat Bernhard Matheis polgármester.

A lakóhelyválasztási korlátozás lehetőségét a 2016-ban bevezetett szövetségi integrációs törvény teremtette meg. A jogszabály alapján a tartományi kormányok elrendelhetik, hogy a menekültügyi jogállásban lévők csak bizonyos járásokban vagy településeken lakhatnak, és alkalmazhatják a "röghöz kötés" fordított formáját is, beköltözési tilalmat rendelhetnek el.

A jogalkotó szándéka a társadalmi beilleszkedést hátráltató nemzetiségi zárványok – gettók – kialakulásának megelőzése.

Korábban az alsó-szászországi Salzgitterben, Delmenhorstban és Wilhelmshavenben, és a szászországi Freibergben függesztették fel a menedékkérők befogadását a település integrációs képességének kimerülése, az ellátórendszerek túlterheltsége miatt, a brandenburgi Cottbusban pedig azért, mert több incidens és erőszakos bűncselekmény nyomán felerősödött a feszültség a helyiek és a menedékkérők között.