Elfogtak egy terroristát Németországban

Vágólapra másolva!
Előzetes letartóztatásba tettek egy terroristagyanús szíriai férfit Németországban – közölte szerdán a szövetségi legfőbb ügyészség.
Vágólapra másolva!

A 33 éves férfit külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal és személyi szabadság megsértésével gyanúsítják a hazájában zajló polgárháborúban végzett tevékenységével kapcsolatban. A közleményben Abdul Sattar A. I. néven azonosított férfit kedden fogták el Baden-Württemberg tartományi otthonában, és házkutatást is tartottak nála.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes hatóság szerint a

gyanúsított az al-Kaida szíriai szervezeteként számon tartott an-Nuszra Front tagja volt Szíriában,

és 2014-ben az ő utasítására ejtettek fogságba egy ismert feltételezett terroristát, Saleh A.-t.

Saleh A. a hatóságok szerint az an-Nuszra Front legfőbb vetélytársa, az Iszlám Állam terrorszervezet tagja. Abdul Sattar A. I. azt akarta elérni, hogy Saleh A.-ért cserébe az Iszlám Állam szabadon engedje az an-Nuszra Front több harcosát. A tervezett fogolycsere viszont meghiúsult, mert Saleh A. megszökött és visszatért az Iszlám Állam dzsihadistái közé.

A közleményben felidézték, hogy Saleh A. 2016 szeptembere óta előzetes letartóztatásban van Németországban. Azzal vádolják, hogy az Iszlám Állam megbízásából több társával öngyilkos merényletből és a robbantás után következő fegyveres támadásból álló terrorcselekményt akart végrehajtani Düsseldorf belvárosában.