Az oroszok szerint a szíriai terroristák nem tartják be a tűzszünetet

Dúma, 2018. február 22. Szíriai civilek épületromok közt a felkelők uralta kelet-gútai Dúma városban 2018. február 22-én, a szíriai kormánnyal szövetséges erők újabb légicsapásai után. A kelet-gútai térséget ezen a napon ért légi- és tüzérségi támadások halálos áldozatainak száma 46-ra emelkedett. (MTI/EPA/Mohamed Badra)
Vágólapra másolva!
Oroszország az ENSZ BT-határozattal összhangban mindent megtesz Kelet-Gútában a napi humanitárius tűzszünetek biztosítása érdekében, ám a "terroristák" provokációi folytatódnak – jelentette ki szerdán Moszkvában Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
Vágólapra másolva!

Peszkov szerint Moszkva és Damaszkusz igyekszik biztosítani Kelet-Gútában "a szükséges humanitárius feltételeket". Az orosz hírügynökség, a TASZSZ helyszíni beszámolója szerint

a militánsok a helyi humanitárius tűzszünet második napján is tűz alá vonták azt a folyosót, amelyen keresztül a polgári lakosság reggel 9 és délután 2 óra között Damaszkuszba távozhatott volna a szíriai fővárostól keletre fekvő, kiterjedt elővárosi térségből.

Szíriai civilek épületromok közt a kelet-gútai Dúmában Forrás: MTI/EPA/Mohammed Badra

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ genfi leszerelési konferenciáján szintén a fegyveres ellenzéket hibáztatta a humanitárius tűzszünet megsértéséért és azért, hogy a számukra megnyitott folyosón keresztül a békés lakosság nem tudta elhagyni a harci övezetet. Lavrov hangoztatta a 30 napos szíriai tűzszünetről meghozott, 2401-es BT-határozat betartásának fontosságát.

A orosz diplomácia vezetője szerint az Egyesült Államok alaptalanul vádolja Szíriát a vegyi fegyver bevetésével. Lavrov hangoztatta, hogy Damaszkusz szigorú nemzetközi ellenőrzés alatt megsemmisítette készleteit és továbbra is együttműködik Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) titkárságával.