Egy amerikai síelőt kulturális gyarmatosítással vádolnak, mert megmentett egy kutyát Dél-Koreában

PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - FEBRUARY 18: Gus Kenworthy of United States competes during the Freestyle Skiing Men's slopestyle Aerial Qualification on day nine of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at Phoenix Snow Park on February 18, 2018 in Pye
PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - FEBRUARY 18: Gus Kenworthy of United States competes during the Freestyle Skiing Men's slopestyle Aerial Qualification on day nine of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at Phoenix Snow Park on February 18, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Gus Kenworthy, amerikai síelő a phjongcshangi téli olimpia ideje alatt egy kutyát mentett ki egy olyan farmról, ahol azért tenyésztik azokat, hogy később vágóhídra küldjék, majd pedig megegyék. A dél-koreaiak kulturális gyarmatosítással és nyugati típusú kettős mércével vádolják ezért a sportolót.
Vágólapra másolva!

Gus Kenworthy a Twitteren fejezte ki aggodalmát a kutyafarmokon lévő tarthatatlan állapotok miatt, és elhatározta, hogy örökbe fogad közülük egyet.

Gus Kenworthy, amerikai sportoló Forrás: 2018 Ian MacNicol/Ian Macnicol

A síelő a Szöul közelében lévő egyik városban, egy farmról fogadta örökbe az egyik kiskutyát.

A Humane Society International (HSI) nevű állatjogvédő szervezet már rég lobbizik a siheungi tenyészet bezárása miatt, ezt a célt úgy tűnik, hogy nemsokára elérheti, hála a mostani botránynak.

A HSI becslései alapján

Dél-Koreában 17 ezer kutyafarm létezik, ahonnan évente kétmillió kutyát küldenek a vágóhídra.

Kenworthy véleménye szerint a kutyák az emberek barátai és nem élelmiszerek. Sokkolták őt az áldatlan állapotok is, amiket a fenn említett farmon látott.

A közösségi oldalakon rengeteg dél-koreai támadta őt, mert szerintük nyugati mintákat akar meghonosítani a távol-keleti országban, továbbá

kettős mércét alkalmaz, hiszen a helyiek szerint nem immorálisabb kutyát enni, mint például sertést, marhát vagy csirkét.

Többen kulturális gyarmatosítással is megvádolták az amerikai síelőt.

A sportoló közölte: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy a kutyákat el lehet fogyasztani úgy, mint a többi állatot, de a vádakat határozottan visszautasítja, mert tiszteli a távol keleti ország hagyományait.

Álláspontja szerint azonban a jószágokat elfogadhatatlan körülmények között tartják, és

a kegyetlenséget nem lehet megmagyarázni kulturális attitűdökkel.

Dél-Koreában – Ázsia legtöbb államához hasonlóan – legális a kutyahús élelmiszerként való felhasználása.