Evakuálják a kelet-gútai civileket

kelet-gúta, szíria, támadás
Dúma, 2018. február 22. Szíriai civilek épületromok közt a felkelők uralta kelet-gútai Dúma városban 2018. február 22-én, a szíriai kormánnyal szövetséges erők újabb légicsapásai után. A kelet-gútai térséget ezen a napon ért légi- és tüzérségi támadások halálos áldozatainak száma 46-ra emelkedett. (MTI/EPA/Mohamed Badra)
Vágólapra másolva!
Az orosz fegyveres erők szíriai tűzszüneti megfigyelőközpontja és a damaszkuszi vezetés úgy döntött, hogy a civil lakosságot, illetve a betegeket és sebesülteket azonnal evakuálni kell az ellenzéki fegyveresek uralta Kelet-Gútából – jelentette be hétfőn Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a hmejmími orosz légi támaszponton működő központ igazgatója.
Vágólapra másolva!

Jevtusenko elmondta, hogy

keddtől Dúma és Arbil települések térségében reggel 9-től délután 2-ig lesz humanitárius tűzszünet. A fegyvernyugvás idejére a szíriai kormányerők felfüggesztik a "terroristák" elleni csapásokat.

Moszkva és a damaszkuszi vezetés is következetesen terroristáknak nevezi a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékéhez tartozó fegyveres csoportokat.

A vezérőrnagy kiemelte, hogy a szíriai Vörös Félhold segítségével humanitárius folyosót alakítottak ki a lázadók uralta térséget elhagyni kívánó polgári lakosok számára.

Jevtusenko egyben felszólította a Kelet-Gútában tevékenykedő ellenzéki milíciákat, tegyék lehetővé a civilek távozását a többi között azzal is, hogy eltávolítják az aknákat a humanitárius folyosóhoz vezető útvonalakról. Ugyanakkor elmondta, hogy a felkelő csapatok több száz túszt, köztük nőket és gyermekeket tartanak fogva.

Szíriai civilek épületromok közt a felkelők uralta kelet-gútai Dúma városban 2018. február 22-én, a szíriai kormánnyal szövetséges erők újabb légicsapásai után Forrás: MTI/EPA/Mohammed Badra

Mint mondta, dacára az ENSZ Biztonsági Tanácsa által határozatban sürgetett 30 napos tűzszünetnek, Kelet-Gútában tovább fokozódik a feszültség. Az orosz központ adatai szerint a kelet-gútai ellenzéki fegyveresek folyamatosan megsértik a fegyvernyugvást.

A Dzsejs al-Iszlam nevű iszlamista csoport 228 aknavetőgránátot és ágyúlövedéket lőtt ki az utóbbi egy héten Damaszkusz térségére, aminek következtében négy ember meghalt, több mint 50-en megsebesültek.

Linda Tom, az ENSZ egyik szóvivője a nap folyamán közölte: a kormányerők hadműveletei az elmúlt két napban legkevesebb 30 ember, köztük nők és gyermekek életét követelték Kelet-Gútában. A világszervezet mozgósított, s készen áll, hogy azonnal életmentő konvojokat indítson Kelet-Gúta különböző térségeibe, s támogassa a több száz beteg és sebesült evakuálását, amint a körülmények ezt lehetővé teszik.

Az ENSZ becslései szerint mintegy 400 ezren élnek a kelet-gútai térségben. A kormányerők ostroma miatt súlyos az élelmiszerhiány és hiányos az orvosi ellátás is, Damaszkusz ráadásul egy hete példátlan intenzitású légitámadásokat indított a főváros mellett található térség ellen.